Artiklar

Meänraatio ger en bred bevakning av frågor på meänkieli

Meänraatio kallas den redaktion och de program Sveriges Radio gör på det nationella minoritetsspråket meänkieli.

Sändningarna startades 1957 av Ragnar Lassinantti och var de första finskspråkiga programmen i Sveriges Radio. I dag är Sveriges Radio, enligt riktlinjer från svenska staten, ålagt att göra program på meänkieli.

Meänraatio bevakar frågor som rör den tornedalska befolkningen. Eftersom denna befolkning huvudsakligen bor i Norrbotten är redaktionen för Meänraatio sedan1 januari 2018 organisatoriskt knytet till Sveriges Radio Norrbotten med redaktioner i Pajala och Övertorneå. Sammanlagt är sex personer heltidsanställda och fyra deltidsanställd, sex jobbar på redaktionen i Pajala, tre i Övertorneå och en person i Uppsala.

Programutbudet på Meänraatio riktar sig, enligt Pia Pantzare, programchef sedan 1 april 2022,  till dem som bor i Norrbotten, i Sverige eller i världen i stort och som har en kulturell eller språklig anknytning till meänkieli.

Tre dagar i veckan (måndag, onsdag och torsdag kl. 17.10) sänder Meänraatio nyheter och aktuella reportage. Meän Pyhä, söndagsmagasinet sänds i P2 och digitalt på P7, och samlar de viktigaste nyheterna/händelser från den gångna veckan. Varje måndag sänds Meän kläpit, ett barnprogram på meänkieli för 9 – 13 åringar, på tisdagar sänds Gränslöst, ett ungdomsprogram och på fredagar sänds Finnmix, ett program dit allmänheten kan ringa för att önska musik, skicka hälsningar och gratulationer. De tillfällen då Finnmix måste utgå eller förkortas på grund av andra sändningar blir det starka reaktioner enligt Pia Pantzare.
- Programmet är så populärt att våra lyssnare blir väldigt upprörda om programmet kortas ned. Vi får då motta samtal och epost med klagomål. Det är nästan så att det blir upplopp bland våra lyssnare.

Meänraatio ska ge den tornedalsfinska publiken en bred bevakning av frågor som rör minoriteten på språket meänkieli på alla plattformar. Pia berättar att redaktionen bland annat bevakar nyheter, kultur, sport och underhållning för och om tornedalingar, kväner och lantalaiset.
- Syftet är att bidra till att stärka och utveckla den språkliga och kulturella identiteten för tornedalingar därför sänder vi som regel alltid på meänkieli. Om den politiker eller expert vi intervjuar endast behärskar finska eller svenska gör vi undantag.

Meänraatio har även som mål att höja kunskapsnivån bland allmänhet kring Tornedalen och meänkieli. Därför vill man nu förbättra samarbetat med P4 Norrbotten för att nå de som inte förstår meänkieli.

PETRA KAHN NORD

 

 

Sidan uppdaterad 2022-05-04