Artiklar
Meänflaku. Tornedalingarnas flagga. Foto: Hasse Stenudd

"Alla människor har en historia att berätta"

Snart blir det mat och prat från Tornedalen i SVT:s "Möte med". Programledare är Paulina Martikainen och Rolf Digervall i vårens Möte med på meänkieli. 

Gästernas berättelser handlar om allt från att vara en transperson och kriget i Ukraina till Charlotte Kallas karriär. Dessutom möter vi författare, forskare, konstnärer och en världsresenär.
- En av styrkorna med den här programserien är att den bekräftar att alla människor har en historia att berätta, säger Jenny Hjort Rova, redaktör för programserien. Och många av dem är verkligen starka och berörande.

- I år har vi också ett matreportage från en by per program, fortsätter Jenny. Det är fint att visa den tornedalska mattraditionen.

Formatet Möte med… sänds förutom på meänkieli också på finska, romani och jiddisch.
- Det är en programserie som rymmer så många olika människor och olika berättelser, så därför känns det extra bra att det görs på flera språk, säger projektledaren Desirée Kemi-Wikzén.

Programmen spelas in i studio i Umeå, men med obemannade kameror som styrs på distans av kollegor i Malmö.
- Det har skapat en mer avslappnad stämning att jag och gästen varit ensamma i studion, säger Rolf Digervall.

- Det tror jag hjälpt våra gäster att kunna berätta sina historier på ett mer avspänt sätt, fyller programledaren Paulina Martikainen i.

I år är det två gäster per program. Möte med… (meänkieli) sänds på tisdagar klockan 18:00 i SVT2. Avsnitten finns också på SVT Play. Programmet sänds i 13 avsnitt, och de är 30 minuter långa, med två gäster per program.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2022-04-22