Artiklar

Föremål som berör Förintelsen i ny utställning

Teaterprogram, en sionistisk flagga, ghettovaluta och mjukisdjur. I Judiska museets nya utställning "Hunden med det röda sidenbandet" möter du ett trettiotal föremål som på olika sätt berör Förintelsen. 

De är i dag inte bara minnen av Förintelsen utan också en del av vårt gemensamma kulturarv. Vad innebär det för vår förståelse av Förintelsen? Utställningen öppnar 28 april på Judiska museet, som finns i Sveriges äldsta bevarade synagoga från slutet av 1700-talet.  
– Judiska museet har samlat föremål i 35 år, varav många såklart rör Förintelsen. Med den här utställningen vill vi visa att även synen på andra typer av föremål påverkas av Förintelsen, ja kanske allt i samlingen. Förintelsen är en så monumental händelse att hela den judiska erfarenheten förändras, och därmed också förståelsen av Judiska museets föremål, säger intendent Yael Fried. 

I utställningen Hunden med det röda sidenbandet möter du allt ifrån teaterprogram och ghettovaluta från ghettot i Lodz till en sionistisk flagga, tidningar och mjukisdjur från de som kom till Sverige under och efter Förintelsen. Det är vardagliga ting som finns här på grund av Förintelsen. Den är en del av den judiska identiteten, vare sig man är överlevande själv eller bär detta trauma inom familjen. Förintelsen drabbade alla judar, bortom tid och rum. Samlingen på museet existerar delvis som ett försök att återskapa den judiska civilisationen som låg i spillror efter Förintelsen.
– Kring Förintelsen finns ett så tydligt före och efter. Inget blev någonsin sig likt och var vi än står i ett historiskt förlopp kommer Förintelsen att påverka hur vi förstår både nuet, framtiden och det förflutna. Det här är ett sätt för Judiska museet att bidra till en fördjupande bild av Förintelsen i en svenska-judisk kontext, säger museichef Christina Gamstorp.   

Utställningen Hunden med det röda sidenbandet fördjupar basutställningen Judarna & Sverige som väver samman judarnas historia i Sverige, som rymmer många erfarenheter av att hitta sin plats i ett nytt land, med den judiska tankevärlden och judendomens praktik. Konstnärliga gestaltningar har också en självklar plats i museets idé, som en påminnelse om länken mellan då och nu.

MALIN A JUNKA

Sidan uppdaterad 2022-04-11