Artiklar
Tornedalingarnas flagga. Foto: Hasse Stenudd

Alarmerande läge för Sannings- och försoningskommissionen

Svenska Tornedalingars Riksförbund – Tornionlaaksolaiset och Met Nuoret larmar nu om den allvarliga situationen för sannings- och försoningskommissionen.

Arbetet med att utreda historiska kränkningar och övergrepp på tornedalingar, kväner och lantalaiset hotas av brist på ekonomiska och personella resurser. Den snäva tidsramen utgör ett starkt hot. Detta berättade man om under en pressträff i dag den 24 mars.

Kommissionens uppdrag kommer inte med nuvarande nuvarande resurser att kunna fullgöra sitt uppdrag enligt de gemensamt antagna direktiven mellan departementet och minoriteten. "Det här innebär en betydande avskalning av arbetet med risk för att samtliga anmälda intervjuer ej kommer att kunna genomföras och analyseras. Även analysarbetet med forskarrapporter blir lidande. Granskningen av assimileringspolitiken kommer därmed inte att kunna genomföras på ett fullgott sätt. Försoningsdelen kan nu utebli helt på grund av stympad sanningsdel", skriver STR-T och Met Nuoret i pressmeddelandet.

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2022-03-24