Artiklar
Vykort från Skogås. Okänd fotograf i Huddinge kommuns arkiv.

Sverigefinska berättelser - ny app lanseras

På torsdag den 24 februari lanseras en kultur-app som tagits fram i samarbete med Haninge kommun och Länsmuseum. Den heter Sverigefinska berättelser.

Berättelserna i guiden bygger på historiskt stoff som har funnits under många, många år – men som nu får synas och höras på ett nytt sätt.

Det kan handla om platser vars namn har en koppling till Finland, platser där det funnits eller finns verksamheter med särskilt betydelse för det sverigefinska. Det kan också vara platser som har brukats eller har besökts av kända finländska personligheter – eller platser som bär på minnen från 1970-talets finska arbetskraftsinvandring. Syftet med guiden är att på ett lättillgängligt sätt inspirera alla till att upptäcka Haninge kommuns historia ur ett sverigefinskt perspektiv. Det skriver de delaktiga Haninge kommun i ett pressutskick.

Guiden består av korta texter samt bild och ljud och finns både på svenska och finska.

Den 24 februari klockan 10.00 visar Stockholms läns museum en film på sin Facebooksida. Filmen handlar om projektet och bakgrunden till den nya guiden "Sverigefinska berättelser" som ingår i appen Upptäck historien. Daniel Sahlén, projektledare, och Kristian Borg, journalist, kommer bland annat att samtala om processen och hur man kan få fram intressant material till en guide. De medverkande kommunerna, Botkyrka, Haninge och Huddinge, kommer att berätta varför de tycker att guiden "Sverigefinska berättelser" är en viktig satsning. 

Samtalet visas på Stockholms läns museums Facebook-konto.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2022-02-22