Artiklar
Anne Sseruwagi som är områdeschef på Sveriges Radio Finska ​​​​​​​och Radio Romano. Foto: SR

SR startar traineeprogram för minoritetsspråkiga

Sveriges Radio startar under våren ett unikt traineeprogram för de som talar minoritetsspråk.

 

För att hitta och lära upp framtida journalister med särskild språkkompetens startar SR nu ett traineeprogram som vem som helst som talar något av de efterfrågade språken kan söka.

Programmet vänder sig till personer som talar något av minoritetsspråken finska, romani, samiska eller meänkieli, och har en passion för dess kultur och samhälle. SR söker även personer som talar somaliska.

Oavsett vad aspiranterna har gjort i sitt tidigare yrkesliv kan de här få en chans att lära sig grunderna i journalistyrket och kunna bli exempelvis reporter eller programledare. SR behöver medarbetare med skilda erfarenheter och kompetenser som kan bidra till en trovärdig radio – för alla.
– Det är en viktig satsning inte bara på redaktionernas kompetensförsörjning utan även i stort på språkens och kulturernas framtid. Flera av språken lever farligt med allt färre unga som lär sig sitt modersmål, säger Anne Sseruwagi, områdeschef Sveriges Radio Finska ​​​​​​​och Radio Romano.

Under cirka nio månader kommer aspiranterna erbjudas teoretiska moment varvat med praktiskt redaktionellt arbete. Det handlar bland annat om publicistiska förhållningssätt, programjuridik, minoritets- och urfolksfrågor och hur vi bevakar dem.

Programmet kör igång i mitten av maj och en del av utbildningsinnehållet kommer att ske externt i samarbete med Södra Vätterbygdens folkhögskola. Efter genomgånget traineeprogram finns möjlighet att arbeta kvar på Sveriges Radio i en programanställning eller tillsvidareanställning.
– Det här är ett sätt att långsiktigt bemanna upp för framtiden och att satsa på att vara hela Sveriges, Sveriges Radio, säger Ann Holmgren, chef för employer branding, i ett pressmeddelande.

karriar.sverigesradio.se kan man söka till traineeprogrammet.

MALIN A JUNKKA

 

 

Sidan uppdaterad 2022-02-11