_Cirkusartister_Brazil_Jack_foto_privat_f34c7bbf-9373-4890-8799-6582f3a91cbf.jpg)
Svensk cirkus okända romska historia
Vilken betydelse har romer och den romska kulturen för svensk cirkus, både i historia och nutid? Det har Cirkus Brazil Jack i Malmö fått 50 000 kronor från Kulturrådet för undersöka i en förstudie tillsammans med Cirkus Syd och Romskt informations-och kunskapscentrum i Malmö.
- Vi vill lyfta fram vår och andra romska cirkusfamiljers stolta historia och kunna utveckla olika spännande projekt kring detta, säger Trolle Rhodin som är femte generationen i i den berömda cirkusfamiljen.
- Min farfarsfar Carl Rhodin, med artistnamnet Brazil Jack, grundade Sveriges äldsta cirkus för 123 år sedan och vi är en del av Sveriges levande kulturarv, säger Trolle Rhodin.
Carl Rhodin var resande och traditionen som resande cirkusfolk har vårdats ömt genom generationerna. Brazil Jack fick sammanlagt tolv barn. Av alla dessa barn var det Trolles farfar, som också hette Trolle Rhodin, som valde att driva cirkusen vidare.
- Den som tittar på bilder från våra cirkusföreställningar i vårt tält ser att mattan och scenen i manegen är formad efter de resandes symbol, det romska hjulet, säger Trolle Rhodin som tog över driften av familjeverksamheten efter sin pappa Trolle för sex år sedan.
- Jag är väldigt stolt över vårt sätt att leva och bor året runt i en husvagn säger 33-årige Trolle Rhodin. Han har resandearvet från bägge föräldrarna.
- Från min rumänska mammas sida är jag tolfte generationen resande.
Han är uppvuxen inom cirkusen och började ”på golvet” tills han blev konstnärlig ledare och slutligen tog över driften.
Ett av förstudiens syften är att förstå vilka frågor som är mest intressanta att utveckla till större projekt, och ta reda på vilka andra aktörer som också är intresserade av dessa frågeställningar och utreda vilken form av projekt som skulle passa bäst.
- Vi kommer att göra ett livestreamat event på Lunds Stadsteater den tionde februari* där vi talar om de områden som förstudien berör.
Vad är ett större projekt – en utställning?
Det kan vara särskilda cirkusföreställningar, som är annorlunda och mer tillbakablickande än dagens Brazil Jack, det kan också handla om utställningar. Brazil Jack är mycket mer än en cirkus. Vi har så mycket historia att berätta.
Varför gör ni detta nu?
- Romernas situation i Sverige präglas av utsatthet och utanförskap både då och nu. Trots detta har Cirkus Brazil Jack, utan statligt stöd kämpat och växt till att bli Sveriges största och mest omfattande turnerande klassiska cirkus i vår samtid. Vi är ett levande kulturarv och vi möter Sveriges befolkning med vår konst 200 dagar om året.
För oss är det viktigt att lyfta fram den del av historien som ofta inte står i rampljuset, det vill säga hur kulturella minoriteters kulturella yttringar bidragit till det som anses vara kultur allmänt i Sverige idag. Det känns som rätt läge nu, säger Trolle Rhodin.
Förutom Trolle, ingår bland annat Lina Frank som är projektledare på cirkusen med ansvar för olika utvecklingsprojekt samt Trolles farbror Tony Rhodin i projektet. Tony står för den historiska kompetensen. Han skriver i ett mejl att han ser i projektet en möjlighet att lyfta fram ”…intressanta frågeställningar vad gällande romers situation, cirkuskonstens situation och hur vi i Brazil Jack exemplifierar dessa. Det vill vi utforska tillsammans med Cirkus Syd och Romskt informations-och kunskapscentrum i Malmö.”
- Vi är också intresserade av att komma i kontakt med cirkusartister som tillhör minoriteten romer för vår förstudie, säger Trolle. De kan bidra med mycket kunskap.
Det är dags att vi tar tag och visar upp vår stolta historia nu.
Fredrik Sieradzki
* Biljetter till eventet den 10 februari kan erhållas genom Cirkussyd.com och släpps den 24 januari.