Artiklar
En skärmdump från en av informationsfilmerna.

Samarbete resulterade i informationsfilmer

Ett samverkansprojekt mellan Region Sörmland, Länsstyrelsen i Södermanlands län, Oxelösunds-, Flens -, Gnesta-, Eskilstunas, Strängsnäs, Nyköpings- och Trosa kommun har resulterat i informationsfilmer om nationella minoriteter. 

- Bakgrunden till filmerna var att det uppmärksammats ett gemensamt behov, av de aktörer som ingår i länsnätverket för nationella minoriteter i Sörmland, om att kunna uppmärksamma nationella minoriteter och rättigheter för allmänhet och särskilda målgrupper i länet, säger Sofia Eriksson på Region Sörmland.

Hon säger vidare:

- Upplevelsen hos samordnare i kommuner och regionen är att kännedomen om nationella minoriteter hos den breda allmänheten fortfarande är låg och att det finns behov av synliggörande och få mer förståelse och utrymme för varför det finns erkända nationella minoriteter och rättigheter i Sverige.

Med inspiration av Västerås Stads film om sverigefinska minoriteten har samarbetspartnerna nu tagit fram en film som är drygt 2 minuter lång som bland annat är tänkt att visas på skolbio, men även i utbildningssammanhang och spridas brett på webbsidor och i andra kanaler.

Det finns även två kortversioner av filmen på 10 sekunder anpassade till flöden i social media. Filmen finns tillgänglig bland annat på Region Sörmlands Youtube-kanal och är öppen för alla att använda sig av. De är textade och finns även syntolkade versioner upplagda.

Du hittar den här! (länk)

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2022-01-24