Artiklar

"Gäller att hitta de goda vägarna"

I uppdraget för Sannings- och försoningskommissionen arbete för tornedalingar, kväner och lantalaiset, ingår bland annat att granska assimileringspolitiken. I Norrbotten utsattes 5100 barn i arbetsstugorna för kränkningar och övergrepp i olika grad.

I regeringsuppdraget ingår även att ta fram insatser som ska bidra till upprättelse och främja försoning med minoriteterna.
– Det viktiga är att få fram sanningen och att vi aldrig låter det ske igen, Jag har genom vittnesmål här på symposiet fått kunskap om att allt inte är svart eller vitt, säger landshövdingen Lotta Finstorp, i egenskap av att länsstyrelsen är huvudman i Stiftelsen Norrbottens arbetsstugor.

Sedan starten har landshövdingen varit ordförande i Stiftelsen Norrbottens arbetsstugor med biskopen som vice ordförande, varför landshövdingen Lotta Finstorp och biskop Åsa Nyström, fanns med på symposiet.
– Min roll är att vara samordnare och att få människor att hitta ett naturligt sätt att tala, även om arbetsstugorna. Här kommer kommissionens arbete att vara viktig och en ögonöppnare för övriga Sverige, säger Lotta Finstorp.

– Jag har i dag suttit bredvid en person som inte hade samma upplevelser arbetsstugan som vi hört om här. Det är olika bilder vi behöver ta till oss och analysera men det är guld värt att kommissionen vill gå framåt med sanning och försoning så att vi kan förenas med den mörka delen av vår historia, säger landshövdingen.

Biskopen för Luleå stift, Åsa Nyström ser Sannings- och försoningskommissionens arbete som oerhört viktigt och säger sig ha fått nya perspektiv på arbetsstugornas historia.
– Det här är berättelser som behöver bli berättade. Vi behöver kunna se med barmhärtighet på oss själv och varandra. Även om såren är smärtsamma gäller det nu att hitta de goda vägarna och försonas med sin historia, säger Åsa Nyström, och uppger att sanning, kärlek och handlande är tre nyckelord som kommer för henne.

– Sanningen ska göra er fria, säger Jesus i en av Bibelns texter, säger biskopen.
Ritvaelsa Seppälä är stiftsadjunkt i Luleå stift.

Hon kan i dag glädjas med dem som, efter att de nationella minoriteterna och deras språk blivit erkända, kan få höra gudsordet på sitt eget språk.
 
– Jag har den erfarenheten att folk när de ber, sjunger psalmer och får höra en predikan på meänkieli, upplever helheten på ett annat sätt när Gud talar deras hjärtas språk. Nu först förstår jag, sade en akademiskt skolad man till mig när han fick höra en predikan på meänkieli, berättar Ritvaelsa Seppälä.

Hon fortsätter:
– Det är så viktigt att man idag i kyrkan får vara en hel människa och inte någon annan.

HASSE STENUDD
Sidan uppdaterad 2022-01-11