Artiklar

Meänraatio lanserar ny podd

SR:s nationella minoritetsredaktioner har fått i uppdrag att under 2021-25 producera poddar. Syftet är att hitta nya vägar år till publiken.

SR Meänraatio lanserar i dag 20 december det första avsnittet i poddserien Tulisieluja- Eldsjälar.
- Detta är vår första produktion som specifikt riktar sig till podd (men även vårt FM-sända program Gränslös poddpubliceras), säger Regina Veräjä, producent för poddserien.

Poddserien porträtterar sex meänkielitalande eldsjälar som runt om i Tornedalen arbetar för sina hjärtefrågor. De är allt från kulturentreprenörer och senapstillverkare till idrottsledare och kristna missionärer.
 
Först ut att porträtteras är Mikael Rovq, polisen och sportfreaket som ägnar sin fritid åt att leda ungdomsidrott i Svanstein. Därtill fysikintresserad och passionerad rymdfantast.  
Alla berättar sin historia på meänkieli. 
- Vi poddlanserar en eldsjäl per dag måndag-lördag 23-25/12. Den finns i Sverigesradio Play, sökord Tulisieluja – Eldsjälar, och där poddar finns. Och även i Meänraatios egen webb, sverigesradio.se/meanraatio), upplyser Veräjä.

Serien kommer också att höras i vanliga FM-radion.
- Dels på annandag jul, söndag 26/12. Då bjuder vi på en liten "eldsjälsfestival" i P6, där alla sex avsnitt sänds i ett svep mellan klockan 11.00-14.00, säger Veräjä in ett pressutskick.

Efter årsskiftet sänds avsnitten i Meänraatios ordinarie sändningar.
 
MALIN A JUNKKA
Sidan uppdaterad 2022-01-04