Artiklar

På Polarbibblo möts nio olika språk

Samiska språk och meänkieli sida vid sida med svenska – nu är det verklighet på barnsajten Polarbibblo. Nu bjuds hela Sverige, hela Sápmi och även Finland in till den kreativa arenan där barn tryggt kan utveckla sitt berättande och läsande.

 

"Ett rikt språk öppnar många dörrar i livet. Det går hand i hand med personlig utveckling, en lyckosam skolgång och möjligheter på arbetsmarknaden. Sajten Polarbibblo, som utvecklas och drivs i Norrbotten, är en plats där barn med stöd av redaktörer kan utveckla sitt språk. Här kan barn skriva dikter, berättelser och boktips, rita, inspireras av andra barns texter och spela språkspel". Det skriver Polarbibblo i ett pressutskick.

Från i höst finns sajten även på samiska språk och meänkieli. Där finns redaktionellt innehåll på de olika språken. Polarbibblo kan också ta emot, ge redaktörsstöd och publicera barns texter på dessa nationella minoritetsspråk.
- Språk är inte bara ord utan bärare av identitet och kulturarv. Vi vill väcka lusten att berätta. Barn kan ha en annan slags berättelse i sig på meänkieli eller samiska, säger Regine Nordström som är projektledare för Polarbibblo.

Det är en helt unik sajt som växt fram. Inte nog med att Polarbibblo erbjuder alla barn en redaktör som kan hjälpa till med texten. Där möts nio språk eller varieteter av språk som alltid talats i Sverige.

Från att främst ha varit en resurs för Norrbotten är målet nu att nå barn överallt där Polarbibblo-språken används. Att ge dem en plats där de på ett lustfyllt sätt kan utforska sitt språk och sitt berättande. Att vara en resurs för skolan, modersmålslärare, bibliotekarier och föräldrar som vill stärka sina barns språk, oavsett om det är svenska, ett samiskt språk eller meänkieli. Att bidra till att fler barn får med sig den rikedom ett nationellt minoritetsspråk kan vara.
- Det är en enorm efterfrågan på möjligheter att se sitt språk och kunna använda sitt språk. Alla ska känna sig välkomna, säger Regine Nordström.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2021-11-25