Artiklar

Vill du bli första hjälpare i psykisk ohälsa?

Tillhör du en sameby och vill bli första hjälpare i psykisk hälsa. Nu startar en digital kurs där du får lära dig att stödja och uppmuntra en drabbad person tills ett tillfälligt kristillstånd är över eller tills personen fått lämplig professionell hjälp. 

För att gå kursen behöver du inga förkunskaper. Kursen arrangeras av Kunskapsnätverket för samiska hälsa och SSR. Kunskapsnätverket omfattar Region Dalarna, Jämtland Härjedalen, Norrbotten, Västerbotten, Sametinget samt ett antal samiska organisationer däribland SSR. Sorsele kommun är också medarrangör för vårens kursomgångar.

Första hjälpen till psykisk hälsa (vuxen/standard) är en 12-timmarskurs där deltagarna får lära sig om de vanligaste psykiatriska diagnosgrupperna och hur tecken på olika slag av psykiskt lidande kan vägleda oss att upptäcka, ta kontakt och hjälpa till på rätt sätt. Kursen lär ut en handlingsplan för detta och består av fallövningar, gruppdiskussioner och filmer.

Kursen vänder sig till Sveriges samebyar. Kursen är kostnadsfri samt att det utgår ett arvode för en person per sameby à 3 400 kr. Fler personer än en per sameby kan delta i mån av plats, men det utgår endast ett arvode.

Kursen genomförs digitalt. För att delta behöver du tillgång till dator, webbkamera och headset. Det fungerar inte med en smartphone.

Det finns fyra kursomgångar att välja på Du kan inte växla mellan olika kursomgångar, utan behöver följa de angivna datumen för en och samma kursomgång. En kursomgång består av fyra halvdagar. Viktigt att du kan vara med på alla fyra halvdagar. Detta krävs för att få intyg från Karolinska Institutet. Varje kursomgång kommer att bestå av ca 12 deltagare och 2 instruktörer.

Anmäl dig via denna länk: https://forms.office.com/r/tfiJ8Xq8py

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2021-11-19