Artiklar
Den 6 november är det premiär för Jassabarnen. Illustration: SVT

Marits morfar inspirerade till historierna om ”Jassabarnen”

Lördag den 6 november är det premiär för SVT:s första egna animerade serie. Den heter ”Jassabarnen och gudarnas gåva” och bygger på gammal samisk mytologi.

Det handlar om berättelser som seriens producent Marit Kuhmunen Blom fick höra som liten av morfar. Hör mer i klippet som SVT Jämtland gjort.

Den samiska berättartraditionen har i århundraden fört historier från generation till generation och det vill seriens producent, Marit Kuhmunen Blom, ska fortsätta.
- Många av historierna har jag hört när jag var liten och det är viktigt att den samiska berättartraditionen får fortsätta, fast med ny teknik, säger hon till SVT Jämtland.

Här är länk till programmet i SVT Play.

Den animerade serien kommer att finnas tillgänglig på ett flertal minoritetsspråk, Bland annat nord- och sydsamiska, meänkieli, jiddish och romani men också på svenska.
- Berättelserna är spännande för alla. Vi vill nå till alla barn. Inte bara till samer, säger Marit Kuhmunen Blom, som bor i Östersund men har sina rötter i den samiska kulturen, allra längst upp i Sverige.

På SVT:s avdelning för grafik, SVT Design, har flera personer varit engagerade i arbetet. Det är dessutom första gången som SVT skapat en helt egenproducerad animerad serie.

”Jassabarnen och gudarnas gåva”  kommer att sändas i åtta avsnitt och är tänkt för åldergruppen 7-12 år. Premiär den 6 november.

Jassa betyder snöfläck (på sommaren) på nordsamiska.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2021-11-08