Artiklar
Eliezer, Moria Vider med ledarna på kollot. Foto: Petra Kahn

Temat för höstlovskollot - hebreiska

Judiska församlingen i Stockholm har åter startat sin kolloverksamhet efter att corona gjort det svårt att anordna kollon under säkra förhållanden.

Sedan vaccineringen i Sverige tagit fart har Folkhälsomyndigheten öppnat upp möjligheten igen att anordna kolloverksamhet. Under höstlovet åkte 25 barn i åldern 10–11 år till församlingens kollo.

Eliezer och Moria Vider, församlingens Shlichim, utsända från Israel, ansvarar för höstlovskollot. De hoppas att barnen kommer att komma hem med en stärkt judisk identitet, nya vänner och mer kunskap om judendom och hebreiska.

Församlingens kollo ligger i Norrtälje skärgård och består av flera hus på ett stort naturområde med sjötomt. Området skänktes till församlingen redan i början av 1900-talet och har sedan dess flitigt använts för fester, sommarkollo, höstlovskollo och helgvistelser.

Eliezer berättar att man har sju ledare som är i 18-års ålder som, förutom Eliezer och Moria, som var på på plats under de sex dagar kollot varar.

Temat för höstlovskollot är hebreiska. Barnen, som kommer från både Stockholm och Göteborg fick lära sig nya hebreiska ord varje dag. Alla rum på kolloområdet har namn på hebreiska, vid måltiderna och under kommer aktiviteterna introducerades nya ord.

Eftersom kollot varade över fredag och lördag firade de även traditionell shabbat på kollot. Alla barnen kläddesig fint på fredag kväll för att äta en finare festmåltid.

Kollot har en vacker synagoga byggd av trä med utsikt över skärgården. Där hölls fredagsgudstjänst på kvällen och morgongudstjänst på lördagen.  På shabbat är det enligt judisk tradition ett påbud att vila och att låta jorden vila. Därför får man inte använda elektricitet, mobiltelefoner, datorer, arbeta eller skapa nya saker. Under höstlovskollot kom barn och ledare att följa dessa regler.
- Att inte använda skärm eller kunna skapa något ger en oas i tiden, en möjlighet att bara vara tillsammans och umgås utan distraktioner, säger Eliezer.

Shabbat brukar vara ett väldigt vilsamt och gemytligt dygn på kollot. Man umgås och sjunger traditionella sånger.

Varje morgon deltog barnen i en morgonsamling. Eliezer berättar att barnen  introducerades för olika moraliska frågeställningar som de sedan fick diskutera. En Makabiad, en idrottstävling, som påminner lite om en barnslig femkamp, planerades också. 

Höstlovskollot kommer avslutades med en cirkusaktivitet. Barnen kommer att klä ut sig, uppträda och lekar kommer att arrangeras. Till cirkuskvällen hade ledarna köpt in en popcornmaskin som kom att gå varm hela kvällen.
 

PETRA KAHN NORD

 

Sidan uppdaterad 2021-12-13