Artiklar
Deltagare från Pajala och Haparanda arbetar med sin stop-motionfilm. Foto: Viktor Krutrök

Unga filmskapare speglar modern tornedalsk kultur

Unga filmskapare från Tornedalen ska göra kortfilmer i ett projekt som genomförs av studieförbundet Kulturens Bildningsverksamhet med stöd från Allmänna Arvsfonden fram till 2023. 

Under förra helgen samlades deltagarna i Meän ääni för första gången fysiskt tillsammans under Bok och Bild-festivalen i Luleå. Ungdomarna höll i en workshop med stop motion-filmer och besökarna var välkomna att se på och ställa frågor till filmskaparna.

Viktor Krutrök är en av de ansvariga för projektet som startade 2020.
- Syftet är att ta tillvara på ungdomarnas tankar och berättelser om livet i Tornedalen. Det är öppet att ansöka och delta under hela tiden, säger han.

Projektet riktar sig till ungdomar i Haparanda-, Övertorneå-, Pajala-, Gällivare- och Kiruna kommun. Du som bor någon annanstans men kommer från Tornedalen är självklart också välkommen att delta.

Suzan Semret är en av deltagarna. Hon är 21 år.
- I början när Viktor och Jonas  (Pietikäinen) sa Meän ääni trodde jag att de menade minoritetsspråket meänkeli men sedan när de förklarade ändrades mina tankar. Jag tycker om att vara med om att påverka saker i samhället, Det bästa med Meän ääni är att det finns ett samarbete och en gemenskap! Även ledarna och mentorerna ger tydlig information i god tid, säger Suzan Semret.

I Meän ääni ska ungdomar skapa kortfilmer som på ett eller annat sätt är rotade i Tornedalen. Den som deltar väljer själv vad kortfilmerna ska handla om.
- Oavsett vad det blir så kommer filmerna vara en återspegling av vad modern tornedalsk ungdomskultur är. Det är en historia som är viktig, rolig och intressant. Det är många som vill se Tornedalen ur ungdomarnas perspektiv.
 
Först ska ungdomarna som är i gymnasieålder skapa med en Ipad och senare gå över till riktig kamera. Fördelningen av killar och tjejer har hittills varit ungefär två tredjedelar tjejer.
- Det är väldigt roligt att vi når fram till ungdomar som kanske inte helt självklart skulle sökt sig till ett kreativt projekt. Jag tror att berättarfriheten tilltalar många, säger Krutrök.

Totalt är det 25 stycken som är aktiva i projektet just nu. 
- Vi hyr in teknik från Filmpool Nord. Innehållet ser väldigt olika ut. Det är en del dokumentärt och en del fiktion, säger Krutrök som själv har en bakgrund som musiker och har arbetat med ungdomar stora delar av sitt liv. 

Syftet med projektet är att det ska vara en möjlighet att utveckla sitt berättande och vara en ingång till ett kreativt arbete. 
- Man ska kunna vara verksam som kreatör i Tornedalen eller skapa sig en meningsfull tillvaro. Tanken är att detta ska fortsätta i föreningsform efter projektet, avslutar Krutrök.

MALIN A JUNKKA


 

Sidan uppdaterad 2021-11-22