Artiklar
David Mandelbaum och Shane Baker. Bild från tidigare uppsättning. Foto: Cordula Treml

I väntan på Godot - på jiddisch

I väntan på Godot, ges på jiddisch. ”Vartn af Godot”, besöker Dramatens Lilla scen i Stockholm den 13–14 november.

Jag som inte ens förstår den på svenska, svarade en vän när jag berättade att pjäsen är på jiddisch. Ett annat sätt att se på saken ger tidningen The New Yorker, som i en recension skriver: Äntligen har pjäsen fått sitt riktiga modersmål!

Stycket har spelats på teaterscener runt om i världen under många år - uppsättningen hade urpremiär 2013 i New York och återuppfördes 2019 - och nu är det dags för en efterlängtad Sverigepremiär. Av många jiddischtalande redan omtalat som årets evenemang på jiddisch. Den som inte behärskar jiddisch kan vara lugn, föreställningen textas till engelska.

Den hyllade uppsättningen är regisserad av Moshe Yassurs. Shane Baker, i rollen som Vladimir, är en mycket uppskattad skådespelare på jiddisch-scenen. Han har också översatt nobelpristagarens Samuel Becketts pjäs till jiddisch. Ett arbete som, ibland under stor vånda, tog honom ett och ett halvt år. Pjäsen har inga judiska karaktärer även om en av figurerna, Estragon, kallades för Levy i Becketts första utkast.

I väntan på Godot, en tragisk komedi i två akter och ibland beskriven som en pjäs där ingenting händer, hade premiär 1953 i Frankrike.
Föreställningen presenteras av Jiddischsällskapet i Stockholm, Judisk kultur i Sverige, i samarbete med Dramaten, som för första gången ger en föreställning på jiddisch.
- Tänka sig! Dramatiska teatern i Stockholm sätter upp ett två-timmars teaterspel på jiddisch för en publik på cirka 750 personer tillsammans med Jiddischsällskapet och Judisk Kultur. Minst två, kanske tre föreställningar, utbrister en nöjd Ben Auerbach, en av de åtta styrelsemedlemmarna i Jiddischsällskapet. En styrelse han tillhört i 24 år.

Jiddischsällskapet i Stockholm tillhör Sveriges Jiddischförbund. Sällskapet har cirka 230 medlemmar. Dess uppgift är att erbjuda  medlemmar, och blivande medlemmar, olika program om jiddisch och ofta på jiddisch.
- Vi vill visa att språket jiddisch har många nyanser och att språket har använts och används inom olika områden som teater, litteratur, musik, politik med mera, säger Ben Auerbach.

- Vi hoppas givetvis, att genom att arrangera och ta hit en professionell teatergrupp från Amerika som kommer att spela en intressant, seriös föreställning på Dramaten, att fler kommer att bli intresserade av jiddisch. Trevligt och bra är det så klart för oss om vi får fler medlemmar. Ju fler medlemmar, desto större möjligheter.

JOHN GRADOWSKI

Sidan uppdaterad 2021-10-21