Artiklar
Britt-Inger Hedström Lundqvist och dottern Linda Lundqvist. Foto: Privat

"I dag samarbetar de romska grupperna med varann"

Britt-Inger Hedström Lundqvist tycker att det rör på sig inom den romska rörelsen. Hon är ansvarig utgivare för nätmagasinet Dikko som har mycket positivt att rapportera om. Nästa år planerar de att ge ut två papperstidningar.

- Det är positivt att vi börjar ta plats och det viktiga är att de romska grupperna nu samarbetar och hjälper varandra, säger Britt-Inger som själv är resanderom. 

Om allt går som planerat och Kulturrådet beviljar Dikko medel så är tanken att ge ut två papperstidningar år 2022.
- Det är framför allt för de äldre romerna och för dem som har en okunskap om nätet men även för de som sitter på låsta institutioner.

Dikko är ett nätmagasin för resande och romer som funnits sedan 2019. En hel del av rapporteringen handlar om hur romer far illa eller särbehandlas på ett negativt sätt men det finns många ljuspunkter, särskilt inom kultursektorn, menar hon. Redaktionen består av 7 personer som finns på olika håll och landet och i stort sett sker allt arbete ideellt. En av de som arbetar med Dikko är Linda Lundqvist, Britt-Ingers dotter. Hon är chefredaktör.
- Vi får en viss finansiering finns från Kulturrådet, resandeföreningen RUNG, socialdemokraterna för arbetet med tro och solidaritet samt från RFHL.

Britt-Inger har ett stort hjärta och har alltid haft ett intresse för socialt arbete. Något som hon menar är ärvt från sina föräldrar som alltid hade en dörr öppen för de som behövde det. 
- Mina barn har vuxit upp likadant. Jag har haft fosterbarn och HVB-hem, har alltid jobbat socialt.

Att starta Dikko var vara ett annat sätt att arbeta med mänskliga rättigheter, menar Britt-Inger. 
- Och så saknade vi en tidning för resande då.

Magasinet tar upp orättvisor för romer. Britt-Inger nämner bland annat att även romerna förtjänar en sanningskommission likt den samerna och tornedalingarna fått. 
- En vitbok räcker inte men det känns som om vi inte är nog prioriterade. Det känns orättvist!

Britt-Inger blir glad när hon ser att dagens romska ungdomar vågar ta mera plats. 
- Det är så roligt. De sitter inte och gömmer sig. De vågar med sin ungdomlighet vara både spontana och extrema, det är så rätt.

MALIN A JUNKKA 

 

Sidan uppdaterad 2021-10-20