Artiklar

Ny podd - Proud to be Ummikko

Den 24 september 2021 släpptes första avsnittet av podcasten Proud to be Ummikko, en podd om att inte tala sitt eget språk. Elitskidåkaren Charlotte Kalla var första gästen.

Den 24 september 2021 släpptes första avsnittet av Podcasten Proud to be Ummikko, en podd om att inte tala sitt eget språk. Podden är grundad av Daniel Fjellborg som identifierar sig själv som Ummikko och lantalainen. Minoritet.se har lyssnat på första avsnittet och växlat några välvalda ord med podcastgrundaren om bakgrunden till podcasten, motivationen och syfte samt lite om hur podden blivit mottagen av lyssnarna.

”Ummikko är ett ord på meänkieli för en person som inte talar sitt eget språk. Ett ord för oss tornedalingar, lantalaiset och kväner som tappat meänkieli. Språket som våra föräldrar, far- och morföräldrar pratade.” framgår av introt till första avsnittet som gästas av Pajala kommuns tillika orten Tärendös stolthet Charlotte Kalla. 

Att meänkielin överhuvudtaget har behov av ett ord som "ummikko" säger så mycket om försvenskningen som skett de senaste årtiondena. De flesta i minoriteten i min ålder, eller yngre, är ummikko säger Fjellborg i ordväxlingen efter poddsläppet.

Elitskidåkaren Kalla identifierar sig som tornedaling och ummikko, hon är stolt tornedaling och hedersmedlem i tornedalingarnas ungdomsorganisation Met Nuoret. Samtalet växlar mellan att handla om identitetsbegrepp och relationen till meänkieli.

”Att jag valt att flytta till Sundsvall det förstärker ju det [osäkerheten] ännu mera, hur mycket får jag vara stolt över mina rötter när jag vare sig har det som bostadsort eller har med mig språket?” säger Kalla, när hon ställs inför funderingen kring hennes rätt att känna den stolthet och tillhörighet som hon så uppenbarligen gör.

”Suola se pittää jalat maassa, salt håller fötterna på jorden” säger och översätter Kalla ett ordspråk som hon vuxit upp med. ”Saltet har en central plats i kokkonsten i Tornedalen […] vi äter det mesta som är saltat och rökt i köttväg i alla fall” tillägger Fjellborg innan han delar med sig av att han lärt sig spå i gäddlever av sin far, något som han betraktar som tornedalskt.

”Är jag bara på låtsas, har jag rätt att kalla mig tornedaling? […] det är ju så mycket mer än språk och bostadsort som sitter i ens identitet och kultur men det är ju jättesvårt också att sätta ord på vad som är typiskt tornedalskt” säger Kalla som känner samhörighet med andra ummikkos som är offentliga med sin kamp att känna tillhörighet till kulturen och identiteten trots att försvenskningsprocessen påverkat hennes och deras förutsättningar att lära sig språket.

Fjellborg säger i samtalet med minoritet.se att han hoppas att podden kan göra att fler känner stolthet till sin bakgrund, även om de inte behärskar språket.
- Det är ingen skam att vara ummikko, det betyder att du har ett ursprung och en plats att återvända till. […] Språkförlusten var inte ditt fel, vi var alla del av en större försvenskning av samhället. Du duger som du är och har rätt att känna stolthet över ditt ursprung. 

Podden produceras ideellt med litet finansiellt stöd av Svenska Tornedalingars Riksförbund – Tornionlaaksolaisets lokalförening i Kiruna, Svenska kväner och lantalaiset.

Första avsnittet är 32 minuter och är det första av sex avsnitt som kommer släppas fram till och med den 2 december 2021. Avsnitt två släpps den 7 oktober, avsnittet: ”Den andra Ummikkon” är en intervju med en rikskänd politiker och internationell beslutsfattare. Även om namn inte anges på de kommande intervjuobjekten så finns kort information om alla kommande ummikkon på ummikko.se.
- Ummikko-projektet är levande och förhoppningsvis större än mig själv som person. Det finns så många historier och olika erfarenheter av att vara ummikko. […] jag välkomnar fler att spinna vidare på projektet. Kanske någon vill ta Ummikko-skapet vidare upp på scenen, in i skolvärlden eller ut i världen på annat sätt.

LINNEA HUHTA

 

Här hittar du podden! (länk) https://open.spotify.com/show/5OHYivZ5xtMekaUMJI18ym 

 

Sidan uppdaterad 2021-10-26