Artiklar

Ny distanskurs på Södertörn

Från och med i höst erbjuder Södertörns högskola en ny distanskurs om Sveriges nationella minoriteter.

Tillhör du en av de fem nationella minoriteterna? Träffar du någon från de fem nationella minoriteterna i ditt jobb? Eller arbetar du med pedagogiskt arbete? 

Romska studier på Södertörn har, för att möta behovet av mer kunskap om de nationella minoriteterna och deras rättigheter, skapat en kurs som genom ett rättighetsperspektiv fokuserar på de fem nationella minoriteterna i (judar, romer, urfolket samerna, sverigefinnar och tornedalingar). Kursen är relevant för alla som är intresserade av eller arbetar med nationella minoriteter, men riktar sig särskilt till dem som arbetar i förskola, förskoleklass, grundskola och motsvarande grundskoleformer eller fritidshem.

Kursen introducerar studenten till de nationella minoriteterna i Sverige, ger en introduktion till ett kritiskt förhållningssätt och ger ett inifrånpersepktiv. Kursen behandlar olika former av rasism och diskriminering samt utbildningssystemets ansvar för att bekämpa rasism och diskriminering i alla dess former. Slutligen behandlar kursen hur kunskap om de nationella minoriteterna kan tillämpas i undervisningen.

Som en del av kursen kommer studenterna att genomföra ett projektarbete, där det ges möjlighet att fördjupa sig i en av de nationella minoriteterna på ett sätt som är relevant för den enskilde elevens arbete och vardag.

ANSÖK HÄR

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2021-09-17