Artiklar

Då firas det judiska nyåret

Det judiska nyåret står för dörren och Judiska Museet välkomnar möjligheten att lämna det förflutna bakom oss. Judiska museet firar med en heldag för hela familjen. 

Det är fri entré hela dagen. Detta enligt ett pressmeddelande från Judiska Museet.

Det blir konsert med ljuva jiddischtoner och nyårstema med Gabrielle Aaron Johansson & Bo Johansson, vi bjuder på smakprov av typiskt judisk nyårsmat och specialvisningar med Rosh hashana-tema. 

"Efter ett tufft pandemiår är längtan efter en nystart kanske större än någonsin. Så låt oss inspireras av den judiska kulturen där man firar nyår i september, en tydlig brytpunkt då vi dessutom lämnar sommaren bakom oss och börjar ny termin på skola och jobb".

Enligt judisk tradition skapades jorden på Rosh hashana – som på hebreiska betyder årets huvud. Det är en högtid som handlar om eftertanke och försoning samtidigt som stort fokus ligger på glädje och festligheter; man och äter sötsaker tillsammans i hopp om ett sött och gott nytt år.

Program under dagen
Kl 11: Museet öppnar.
Kl 12: Judiska museets chef Christina Gamstorp välkomnar det nya året och vi visar Rosh hashana-föremål och traditioner med Judiska museets intendent Yael Fried.
Kl 13: Visning av Porträttgalleriet på kvinnoläktaren med pedagog Angelica Ruckstuhl, där vi möter några av de tidiga judarna i Sverige som var aktiva i livet runt synagogan på Själagårdsgatan.
Kl 14: Konsert med Gabrielle Aaron Johansson & Bo Johansson.
Kl 15: Konsert med Gabrielle Aaron Johansson & Bo Johansson.
Kl 16: Visning med Rosh hashana-föremål och traditioner med Judiska museets intendent Yael Fried.

Avvikande öppettider i anslutning till judiska helgdagar
• Stängt hela tisdag 7 september för Rosh hashana
• Stängt torsdag 16 september kl 11-18 för Jom kippur. Kvällens program med Göran Rosenberg börjar kl 19.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2021-09-07