Artiklar

Konsert för Förintelsens offer

REMEMBER - en minneskonsert för Förintelsens offer - ges den 21 oktober i Malmö. 

Genom vacker musik och gripande texter lyfter Malmö SymfoniOrkester under ledning av tidigare chefsdirigenten Robert Trevino minnet av de människor som var utsatta under Förintelsen; judar och romer samt andra som ansågs avvika från normen - såsom funktionshindrade, politiskt aktiva och HBTQI-personer. Konserten är en del Malmö stads inkluderingsprojekt Öppna Malmö. Detta enligt ett pressutskick.

Konsertens program spänner över ett brett spektrum och speglar både ögonblick i historien, hopp om framtiden samt levande judisk och romsk kultur. Sopranen Alexandra Büchel tolkar en sats ur Henryk Goreckis Sorgsna sångernas symfoni där en polsk flickas bön om beskydd, inristad i en Gestapocell i Zakopane fått förevigas för framtiden och musiker från Malmö SymfoniOrkester spelar kammarverk skrivna av kompositörer i fånglägren.

På scen ser vi även Louisa Lyne & Di Yiddishe Kapelye som ger oss Sverigepremiären av deras judiska sånger arrangerade för symfoniorkester samt den Malmöbaserade artisten Marek Glindrönn som går i framkant för det romska språket i både TV och radio. I skörhet, sorg och livsglädje möts vi i konsertsalen på Malmö Live för att belysa en del av vår historia som aldrig får upprepas.
- Det känns fint och ärofyllt att få medverka i konserten Remember. Precis som namnet säger är det väldigt viktigt att minns det som hänt och att vi aldrig glömmer! För än idag blåser det tyvärr liknande vindar i vår omvärld, men om vi tillsammans hjälps åt att sprida kunskap och berättelser så kan vi förhindra att historiens misstag upprepas, säger Louisa Lyne.

Konserten ges i samarbete med Malmö stads projekt Öppna Malmö. 

Var: Konsertsalen, Malmö Live Konserthus
När: 21 oktober 2021
Biljettsläpp: 24 aug kl.10.00 på malmolive.se

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2021-08-24