Artiklar

Ungdomar möter proffs i tornedalsk matlagning

Kan två ungdomar slå ett proffs i traditionell tornedalsk matlagning? De tävlar i att laga rätter av  sik, kaffeost och andra tornedalska läckerheter och det är en jury som korar vinnaren i varje program. 

Ungdomarna Isak Juuso och Fanny Kohkoinen möter matlagningsproffset Elisabeth Holmgren i tre program. De tävlar i att laga rätter av sik, torkat renkött och kaffeost. Varje tävling avslutas med att juryn, bestående av Tornedalsprofilerna Tommy Innala och Johanna Salmi, korar en vinnare.
- Visst kan jag laga mat. Falukorv och makaroner, säger Isak Jusso, 23 år, och skrattar.  

Hans medtävlare Fanny Kohkoinen, 21 år, fortsätter:
-  Jag är bra på att laga mat, men det är enkel mat och jag äter helst tacos. 

De har ett tufft motstånd i proffset Elisabeth Holmgren som har en kärlek till mat, och aldrig  skulle hoppa över en måltid. Detta enligt ett pressutskick från SVT.
 
Jurymedlemmen och Tornedalsprofilen Tommy Innala älskar tornedalsk mat för att den passar  hans smak, och han är stolt över den tornedalska maten med många råvaror från naturen. 
 
Johanna Salmi, också jurymedlem, vet exakt hur bra mat smakar, men de båda får det tufft att kora vinnare i varje program. 
-  Jag tycker det är både viktigt och roligt att visa upp den tornedalska maten, och inte minst höra meänkieli, säger Desirée Kemi-Wikzén, projektledare, som själv har sina rötter i Tornedalen. Jag är väldigt stolt över deltagarna och medarbetarna som gjort ett fantastiskt  jobb. Det är spännande ochkänslosamma program. 

SVT kör den andra säsongen av ”Proffs på en dag” med start 15/8 i SVT 2 kl.18:30 och i SVTPlay.

MALIN A JUNKKA

 

 

Sidan uppdaterad 2021-08-17