Artiklar
Deltagarna fick måla skyltar med ord på meänkieli. Foto: Lena Jatko

Språkläger på meänkieli lockade rekordmånga

I helgen ordnade Tornedalingar i Pajala, en lokalavdelning inom STR-T, ett språkläger på meänkieli i Suaningi utanför Korpilompolo. Över 50 deltagare i olika åldrar kom för att få en rejäl dos meänkieli.

Det är andra året som Tornedalingar i Pajala ordnar lägret. I fjol blev det dock inställt på grund av coronapandemin. Med hjälp av medel från Institutet för Språk och Folkminnen, Pajala kommun samt Stiftelsen Norrbottens Läns Arbetsstugor har man haft möjlighet att anlita Tornedalsteatern för att ordna med aktiviteter på lägret. Det blev bland annat teater, sångstunder, fiske och bad.

Det flesta barnen var i 5-10 årsåldern och hade med sig en förälder eller två. Tornedalingar i Pajala stod för all service omkring. Lena Jatko var en av dem som jobbade på plats.
- Det var väldigt lyckat men nu är man lite trött. I går serverade vi sex mål totalt, sa hon på söndagskvällen när minoritet.se nådde henne.

Utvärderingen visade att deltagarna rankade teater, fiske och sångstunderna högst. Men det hände mycket mer än så under de tre dagarna. Det hölls en yogakurs och det blev också bastu och bad.

Författaren Kerstin Tuomas Larsson fanns också på plats och läste ur en av sina barnböcker på meänkieli.

Har ni på teatern ordnat ett liknande läger förr?

Detta är första gången Tornedalsteatern håller i ett språkläger. Vi har tidigare haft återkommande teaterläger för ungdomar. STR-T Pajala har haft liknande Kielipesä flera år på rad. Det lägret som genomfördes 2019 av projektledaren Astrid Kruukka har varit förebild till årets läger, berättar Mia Fors på Tornedalsteatern.

Vem var målgruppen?

- Alla som vill prata och lära sig mer meänkieli. Alla åldrar.


Och slutligen vad var syftet med lägret?

-Att få bada i språket. Att lära sig meänkieli av varandra. Att lära känna fler personer som också vill prata meänkieli. 

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2021-08-17