Artiklar
Daniel Särkijärvi, inspiratör för meänkieli. Foto: Hasse Stenudd

Aktiviteter på minoritetsspråk för barn

På torsdag erbjuder Stockholms stadsbibliotek Pekan Palja - en barnteater där en bok och en balja står i centrum. På ett lekfullt sätt.

Teatern hålls på både svenska och meänkieli, har barn och vuxna chansen att lära sig några ord på det nationella minoritetsspråket meänkieli. Teatern bygger på Max badar som Daniel Särkijärvi översatt. Daniel Särkijärvi är en uppskattad meänkieli-inspiratör som reser runt i länet, och i landet, med sin spännande kappsäck i vilken bland annat en talande papegoja tagit sin boning i. Hans mål är att revitalisera meänkieli.

Även fler aktiviteter för barn väntar under närmaste tiden som biblioteket ordnar. Alla barn är bjudna på språkfest på Tranströmerbiblioteket vid Medborgarplatsen den 12-14 augusti! Ibland hålls aktiviteter inomhus, ibland på torget: beroende på innehåll, men också väderlek.

Paula Grossman och Heléne Don Lind läser och sjunger på jiddisch i samband med språkfesten. Välkommen till sång och texter på jiddisch med Paula och Heléne! För dig som är 8-13 år. Paula Grossman är språklärare, läromedelsförfattare och aktiv inom revitaliseringen av jiddisch. Heléne Don Lind är musik-och danspedagog, artist och yogalärare.

Mukulat är RSKL:s arena för tvåspråkig sverigefinsk barnkultur. RSKL vill skapa mötesplatser för för sverigefinska familjer, svenska familjer, alla familjer! Tanken är att publiken ska få ta del av roliga programpunkter, kladda, skaka rumpan och sjunga samtidigt som de på ett lekfullt sätt får bekanta sig med finska språket. Skattjakten tillsammans med Mukulat är en del av Språkfest för barn, som pågår 12-14 augusti.  Då blir det också samiska sagor och sägner med Nik Märak. Nik Märak är bakstra, chokladnomad, pedagog ... och lite till! Hon är född och uppvuxen i Jokkmokk och Lillselet i Pärlälvsdalen. Märak är danad av gáhkko och juobmo, hjortron och blåbär. Hon drömde om smultron och sagoslott, lekte med de som inte syns.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2021-08-11