Artiklar
Valeria Redjepagic i Trollhättan vill inspirera unga romer att våga följa sitt mål och drömmar. Foto: Privat

Valeria vill inspirera unga romer

22-åriga Valeria Redjepagic i Trollhättan ville inspirera unga romer att våga följa sitt mål och drömmar. Därför startade hon Instagramkontot Romska förebilder i Sverige, som lyfter fram unga intressanta romer. Hennes vision är att skapa en större digital plattform för unga svenska romer.

Valeria som själv är rom startade kontot i somras när hon pluggade statsvetenskap med internationell inriktning vid Högskolan Väst i Trollhättan. Instagramkontot lyfter fram unga romer som följer sina drömmar, oavsett om det handlar om att plugga på universitetet eller att starta eget företag.
- Jag vill motivera och inspirera fler romer till att tänka i dessa banor, att våga staka ut sin egen väg i livet. Jag kände att de yngre inte har några plattformar där de kan bli hörda och inspirera varandra, säger hon.

Valeria berättar att hon hade gått och tänkt på att starta ett Instagramkonto med liknande tema. Det som fick henne att göra slag i saken var när flera personer hörde av sig till henne med önskan om en digital plattform för unga romer.
- Vi var med andra ord fler som tänkte i samma banor. Jag har dessutom inte hittat någon annan romsk plattform på internet i dag som uppfyller detta behov.  

Valeria vill gärna att de som besöker Instagramkontot ska vilja skicka meddelanden till de gäster som hon lyfter fram eller chatta med andra besökare.

Hon pratar också om att hon vill inspirera unga romer att våga stå upp för sin identitet.
- Om de unga ser att det finns romer som är öppna med sin identitet, då kanske de också vågar säga att ”jag är rom”.

Valeria sitter också med i en referensgrupp för Regeringskansliets strategi för romsk inkludering (LÄNK).
- Jag kom med referensgruppen under förra året och kände mig väldigt ung på mötena. De andra romska representanterna var i 40- till 60-årsåldern. Jag skulle vilja att fler yngre romer, inte minst kvinnor, engagerade sig i frågor som berör deras framtid och villkor.

Hon har själv lagt ut frågor på instagramkontot om regeringens strategi för romsk inkludering.
- Majoriteten av de som besvarat mina frågor, verkar inte känna till något om strategin. Det är inte bra.

Valeria driver kontot samtidigt som hon siktar på att ta en masterexamen i mänskliga rättigheter vid Göteborgs universitet.
- Min ambition är att hinna med att lägga upp en ny gäst i veckan. Jag tar kontakt med romer som ser intressanta ut.  Jag frågar de som har intervjuat om de i sin tur känner någon som kan vara intressant att lyfta fram.

Även om unga romer är hennes hjärtefråga, så vill hon nå ut till alla etniciteter och understryker att instagramkontot är öppet för alla.

Reaktionen på Romska förebilder har varit övervägande positiv.
- Jag har fått jättemycket positiva kommentarer. Det är lite kul att vänner och vänners vänner, som inte visste att jag ligger bakom sajten, har varit så positiva, säger hon.

Valeria är född och uppvuxen i Västra Götaland. Men hennes föräldrar kom till Sverige i samband med kriget i forna Jugoslavien under 1990-talet.
Själv kallar hon sig en produkt av två världar även hon menar att de bägge världarna inte skiljer sig så mycket åt.

- Jag har fått mycket normer och värderingar med både den svenska och romska kulturen. Även om mina föräldrar har traditionella värderingar så pushar de både mig och mina syskon att utbilda sig. De har lärt mig att utbildning är bland det viktigaste i livet. Min föräldrar har för övrigt alltid stöttat mig i mina val.

Valerias vision är nu att kunna starta en större digital plattform för unga romer, där de bland annat ska kunna föra en dialog och diskutera saker. 
- Allting ska ju vara digitalt, säger hon och skrattar lite.
 

FREDRIK SIERADZKI

Sidan uppdaterad 2023-12-08