Artiklar
Filmen är inspelad i Ockelbo. På bilden syns Margarita Shereme och Julia Qvarnström i köket. Foto: Privat

Både svärta och humor i filmen om Sarri och Sanna

Ewa Cederstam, Julia Qvarnström och Axel Grigor befinner sig nu i slutklippet med sitt bidrag till minoritetsfilmssatsningen GLÖD som Svenska Filminstitutet lanserat.
- Jag vill skapa en plattform för oss tredje generationens sverigefinnar, säger Julia.
Tio projekt har blivit utvalda till kortfilmssatsningen GLÖD, som lyfter film på de nationella minoritetsspråken samiska, finska, meänkieli, jiddisch och romani chib.

Tanken var att kortfilmerna skulle ha premiär under Almedalsveckan 2020 men det är inställt på grund av corona-pandemin. Det finns idéer om digital premiär, och Folkets Bio-premiär i höst men inget är klart än meddelar Malin Nygren, Filminstitutet.
- Flera av filmerna kommer inte bli klara innan sommaren på grund av inspelning utanför Sverige, men vi hoppas på premiär av de som är klara förstås ändå, säger hon.

Julia är 25 år och bor i Gävle där hon till vardags arbetar på Gävle sjukhus. Hon är utbildad i film- och TV-produktion i Falun där hon träffade Axel Grigor som klippt filmen och också bidrog till att Julia och Ewa fick kontakt.

Julia fick aldrig lära sig finska som liten. I dag tar hon igen det och försöker lära sig språket som talas av en halva av släkten.
- Jag tror att den finska skammen har spelat in. När mamma växte upp var tiden sådan att hon inte ville framhäva sin finskhet, eller inte låtsas om sitt ursprung. Nu har tiderna förändrats och hon känner sig stolt idag, och jag tror också hon är glad att jag tagit intresse för hennes och min bakgrund. Men hon är fortfarande kluven i frågan om vad hon är, svensk eller finsk. Det är en fin balans att vara både och.

Filmen utspelar sig under det klassiska julbaket i köket hemma hos Sanna, som är bästa vän till Julias mamma Sarri. Det är den 6 december, Finlands nationaldag, och det bakas finska julstjärnor.
- Jag har varit med på det ofta och minns att det var så mysigt jämt, och har länge tänkt att det skulle jag vilja göra film om. Men också i ett större perspektiv få påminnas om mitt kulturarv och vad bristen på språk kan leda till.

Hon fortsätter:
- Jag har funderat mycket över vem jag är och känner en nyfikenhet över den finska sidan av släkten som jag inte haft kontakt med, och vill ta tillvara på det finska arvet. Därför gör jag nu filmen för att få visa världen min mamma och hennes bästa väninna, deras 40-åriga vänskap och hur det var att växa upp i Sverige på 80-talet som finne.

Ewa Cederstam som producerat filmen har lång erfarenhet som dokumentärfilmare och hon är utbildad filmfotograf vid Dramatiska Institutet 1996–1999 och har en Master i filmregi från Film-högskolan 2006–2008. Hon har arbetat som fotograf på en mängd dokumentär- och spelfilmer. Hon har producerat filmen som ska bli knappt 5 minuter lång.
- Filmen är rolig men innehåller både sorg och svärta. Den utspelar sig i nutid men Sarri och Sanna som bakar minns dåtiden, säger Ewa.

Det hon lärt sig av den här filmen är att man behöver får behålla sin kultur och kulturarv för att vara människa.
- Alla har rätt till sitt språk och sin kultur och att få bli en "hel" människa. Jag är så stolt över att vi får bidra i denna viktiga och angelägna filmsatsning GLÖD.

Den 15 juni är det deadline för skaparna av filmerna i satsningen GLÖD. Sedan återstår det att se när och hur premiären i höst kommer att se ut. Men tanken är i alla att filmerna ska spridas för att kunna användas av lärare i skolan, exempelvis genom Utbildningsradion.
 
MALIN A JUNKKA

 

 

 

Sidan uppdaterad 2020-05-26