Artiklar

Nya läromedel i minoritetsspråken

Med spel, illustrationer och inslag av lek är tanken att det ska bli både lättare och roligare att lära. Nu finns flera nya läromedel att ladda ned som PDF, även på jiddisch nu.

Det fortsätter att komma in nya läromedel, exempelvis på romska, meänkieli och samiska.Nu senast även på jiddisch. 

Det nya finska läromedlet på Isof, Institutet för språk och folkminnen, är framtaget av läraren Anna-Mari Ojutkangas-Hedlund med illustrationer av Markku Huovila och består av två spel – Gottlund 1817 och Gränsen 1809 – där såväl lärande som lek går att anpassa för barn från förskoleklass upp till årskurs 6.

Även de nya romska läromedlen tar vara på fantasin för att ge lärandet en skjuts. Mure anglune paramići (Mina första sagor) har använts i flera år, men finns nu att ladda ner som en kostnadsfri version på varieteten kelderash.

De nya romska språkkorten i arli, kelderash, lovara samt kaale består av 100 illustrerade kort med ord på de olika dialekterna. Både sagorna och språkkorten kan användas på olika sätt för att passa barn och ungas behov och förkunskaper. En låda med språkkorten går att beställa hos info@rufs.org.

Här hittar du alla läromedel i Sveriges nationella minoritetsspråk och teckenspråk.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2020-11-09