Artiklar

Nytt nummer av Drabbrikan

Frantzwagner-sällskapet har gett ut Drabbrikan sedan december 2016, med ett nummer per kvartal. Nu finns julnumret här!

Drabbrikan betyder tidningen på svensk romani. Syftet är att lyfta och synliggöra kunskaper om resandefolkets historia och språk samt att utifrån lingvistik och historia reda ut och förklara hur den språkliga utvecklingen format svenska romani till dess nuvarande form.

I detta nummer kan ni läsa om: Akrobatfamiljen Jum Sang, rasbiologiska undersökningar på ”tattare” i Dalarna, Kriminalpolisen i Malmös registrering av ”tattare” år 1935, Adam Heymowskis teorier om resandes ursprung i ljuset av DNA-forskning samt En teckning med tillhörande romanitext från mitten av 1800-talet.

De resande, resandefolket eller den resanderomska gruppen utgjorde fram till runt 1960-talet cirka 95 procent av landets samtida romska population, eller av de som i dag ingår i minoriteten romer.

Frantzwagner-sällskapet stiftades 2013 av personer. Hittills har sällskapet gett ut tre publikationer på svensk romani, som finns för gratis nedladdning via iTunes store som e-böcker eller från deras hemsida i pdf-format. Här hittar du den!

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2021-12-29