Jukka Korpi är teaterchef på Uusi Teatteri. Arkivbild: Malin A Junkka

"Det är nu som höstens bokningar måste göras"

Coronaepidemin har slagit hårt mot landets teatrar, däribland UusiTeatteri i Stockholm.
- Våren är körd men det är nu alla höstens bokningar behöver göras. Vi kan anpassa programmet efter förutsättningarna, säger teaterchefen Jukka Korpi som hoppas att kommuner och övriga beställare orkar tänka på kulturen i rådande läge.

- På grund av coronakrisen har vi precis som alla andra teatrar fått både avbokningar och inställningar nästan på löpande band gällande både föreställningar på egen scen och på turné. Vi hoppas att situationen stabiliserar sig mot senvår och att landet är tillbaka på normal verksamhet efter sommaren, säger teaterchefen Jukka Korpi.

UusiTeatteri är en tvåspråkig sverigefinländsk teater som sedan starten 2002 skapat många föreställningar för barn och unga. Sedan år 2017 ligger hemmascenen på Olympiateatern i Stockholm. UusiTeatteri turnerar även flitigt runtom i landet med  föreställningar spelas på svenska, finska eller tvåspråkigt.

Verksamheten flöt på som normalt fram till mitten av mars sedan blev det tvärnit.
- Skolorna började avbokade då det var kaos där och folk är rädda för att komma och se föreställningar här även om det är få personer, säger han.

- Nu vet vi ingenting, det kan ju komma hårdare restriktioner också. Men vi hoppas att det är mer normalt i höst och att folk orkar boka oss nu.

Nyligen gick teatern ut med ett nyhetsbrev och informerade om läget. Du hittar det här och vilka bokningar som kan göras. 
- Vi måste leva vidare. Det vi kan göra nu är att repetera in en ny föreställning men vi måste ju ha vår publik i höst.
 

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2020-04-03