Artiklar

Nominera till Minoritetsspråkpriset!

Nu är det dags att nominera 2019 års pristagare av Språkrådets minoritetsspråkspris. Priset delas ut till en person, förening, organisation, kommun eller liknande som gjort värdefulla insatser för minoritetsspråken i Sverige.

Språkrådet delar sedan 2012 årligen ut ett pris som belöning för goda insatser i arbetet för och med minoritetsspråk och som en uppmuntran till fortsatt arbete.

Notera att med minoritetsspråk i detta sammanhang avses inte bara de nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli, romska och samiska, utan alla språk förutom svenska, såväl talade som tecknade. Minoritetsspråkspriset, som består av en skulptur och ett diplom, delas ut vid Språkrådsdagen.

Henrik Barruk fick Minoritetsspråkspriset 2018. Priset delades ut av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på Språkrådsdagen den 25 april.

Det kan till exempel gälla språkpolitiskt arbete, kulturarbete, pedagogiskt arbete eller tolkning och översättning. Personal på Institutet för språk och folkminnen kan inte nomineras.

Vem som helst kan föreslå en kandidat, men pristagaren utses av en extern jury. Detta är det åttonde året som en pristagare utses och priset delas ut på Språkrådsdagen den 26 april 2019.

Lämna förslag senast måndagen den 18 februari 2019. Här hittar du blanketten!

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2019-01-30