Artiklar

App med meänkieliord lanserad

Nu finns en app med ord på meänkieli att ladda ner, med tillhörande bild och ljud.

Appen har tagits fram i ett samarbete mellan Meän Kulttuurikehto/ Vår Kulturvagga (STR-T:s lokalavdelning i Kalix) och Daniel Särkijärvis revitaliseringsprojektet, via Meän Akateemi.
- De som jobbat med det här har laddat upp ord i en redan befintlig app, de har laddat upp bilder och låtit barn tala in orden. Hittills har det blivit nio kategorier med sammanlagt cirka 230 ord, och fler ska det bli, säger Daniel Särkijärvi.

Appen finns att ladda ner gratis via App Store, och den som har laddat ner den kan sedan spela kring 30 olika spel där de lär sig orden. De kan även själva ladda in ord under egna rubriker och sedan ladda upp dessa så att andra får tillgång till dem. På det här sättet kan antalet ord på meänkieli öka snabt. Men för att andra ska kunna hitta dem så måste man som första ord i rubriken skriva in ordet ”meänkieli”.

De som jobbar med det här hoppas att fler ska engagera sig i att skriva in ord, och att fler ska hitta appen och börja använda den med sina barn, eller själva, för att som vuxen komma igång med att hitta tillbaka till språket.
- Tyvärr går det inte att ladda upp det beröm som hörs när man får rätt i spelen, så det får man göra själv. Som original är det engelska som hörs, men man kan själv spela in egna, säger Särkijärvi.

”No niin”, ”fiini hoito”, ”sie klaarasit” är några beröm som hörs då barn spelar på föreningens surfplatta, att det sedan är deras egna röster som hörs gör det ännu roligare.

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2019-01-18