Artiklar

"Varje steg vi tar gör skillnad"

Det började med kritik mot att modersmålsundervisningen i Luleå kommun inte fungerade. I dag har barn- och utbildningsnämnden en tydlig strategi för hur man ska arbeta med de nationella minoriteterna och en tvåspråkig förskola ska öppnas.

Viktoria Björklund är chef för Flerspråkscentrum i Luleå kommun där frågor om de nationella minoriteterna faller under. Där arbetar cirka 50 personer som stöttar förskolor och skolor i sitt arbete.
- Vi jobbar med nationella minoriteter, nyanlända och flerspråkiga barn och elever. Det handlar om bemanning och att stötta i mottagandet av nyanlända, säger Viktoria Björklund.

Viktoria Björklund visste inte så mycket om nationella minoriteter när hon klev i in arbetet för två år sedan. Hon är själv född och uppvuxen i Kiruna med en pappa som talade meänkieli men hon lärde sig aldrig språket, tyvärr säger hon.
- Det här är väldigt spännande och viktiga frågor och nu har vi jobbat aktivt med vår vision och strategi för de nationella minoriteterna under ett års tid, säger hon.

Då fanns det en stor okunskap i frågorna och hon kände att det krävdes ett större omtag. Att nämnden tog beslut om en vision och strategi var mycket viktigt. Det behövdes ett politiskt beslut som visade vägen.
- Det är svårt att få bäring hela vägen ner på golvet annars, menar Viktoria Björklund.

Något som de arbetat hårt med är att få förtroende från minoriteterna själva. Därför har samråden varit mycket prioriterade och de nationella minoriteterna har varit med hela vägen, bland annat i planerna och att dra upp riktlinjerna för att öppna en väsentligt tvåspråkig förskoleverksamhet på samiska, meänkieli och finska till hösten 2019 i Luleå.
- Vi diskuterar definitionen just nu och om det så småningom ska bli helt enspråkig verksamhet på språken.

Viktoria Björklund säger att de lägger lite extra krut på att nå tornedalingarna i samråd.
- Jag tror inte de är lika medvetna om sina rättigheter, vi kommer att söka upp dem och ge information.

Den 17 september hålls samråd med tornedalingarna på Flerspråkscentrum klockan 18.00 och för alla nationella minoriteter den 9 oktober klockan 17.30.

Just nu har Viktoria Björklund fokus på förskolan som ska öppnas hösten 2019.
- Det är jättemycket jobb med det. Ett år är kort tid med tanke på hur mycket som ska hinna bli klart.

I övrigt tycker hon att okunskapen om de nationella minoriteterna i samhället i stort fortfarande är för stor men betonar att varje steg de tar är viktigt och det gör skillnad.

MALIN A JUNKKA


 

Sidan uppdaterad 2022-10-12