Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Förvaltningsområden
Rätt till förskola, äldreomsorg och information på finska, meänkieli och samiska är stärkta rättigheter i minoritetslagen. Foto: Malin A Junkka

Vad är ett förvaltningsområde?

[Förvaltningsområden] Rätt till förskola, äldreomsorg och information på finska, meänkieli och samiska är stärkta rättigheter i minoritetslagen. Många som kommer i kontakt med lagen tycker det är konstigt att inte alla nationella minoritetsgrupper har samma rättigheter. Svaret finns i de så kallade förvaltningsområdena.  

Skellefteå vill tillhöra samiskt förvaltningsområde

[Förvaltningsområden] Under måndagen den 14 februari tog en enig kommunstyrelse i Skellefteå beslut att ansöka hos regeringen för att få tillhöra samiskt förvaltningsområde från och med januari 2023.
Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivfoto: Anneli Åsén

Dålig kunskap om nationella minoriteter

[Förvaltningsområden] Allmänhetens kunskap om nationella minoriteter är väldigt låg. Var tredje svensk vet inte vad en nationell minoritet är.

I Luleå har minoritetsfrågorna hamnat högt upp på agendan

[Förvaltningsområden] När Viktoria Björklund började jobba för Luleå kommun som chef för Flerspråkscentrum visste varken hon eller någon annan mycket om minoriteter. I dag har Luleå tagit ett rejält kliv vad beträffar m...

Så arbetar region Stockholm

[Förvaltningsområden] Region Stockholm är en del av finskt förvaltningsområde sedan 2010.  - Fler än hälften av alla kommuner som är med i vår region ingår i finskt förvaltningsområde.
Den sverigefinska flaggan.

Mariestad vill lämna finska förvaltningsområdet

[Förvaltningsområden] Fyra år efter att Mariestad blev en del av det finska förvaltningsområdet vill kommunen nu lämna det.

Varje steg vi tar gör skillnad

[Förvaltningsområden] Barn- och utbildningsnämnden i Luleå har en tydlig strategi för hur man ska arbeta med de nationella minoriteterna och inom ett år ska en väsentligt tvåspråkig förskola öppnas.
Alice Bah Kuhnke Pressbild: Regeringen

Åtta nya kommuner ansluts

[Förvaltningsområden] Åtta nya kommuner samt två landsting ansluts till förvaltningsområdena för finska, meänkieli respektive samiska 2018.

Nya utmaningar väntar i Luleå

[Förvaltningsområden] Luleå är en av de kommuner som ansökt om att få tillhöra förvaltningsområdet även för meänkieli och samiska 2018. Det innebär nya utmaningar konstaterar samordnaren Anne-Mari Angeria.

Webbutbildning sprider kunskap om nationella minoriteter

[Förvaltningsområden] För att ge de anställda inom Stockholms läns landsting kunskap om de fem nationella minoriteter används en webbutbildning som en metod. Veera Florica Rajala är samordnare.

Håbo planterar rödbjörk som hyllning till Finland

[Förvaltningsområden] Håbo kommun uppmärksammar Finland, som 100-årsjubilerar i år, med att plantera en finsk rödbjörk i Bålsta.