Artiklar

Sverigefinsk kultur

Aktiva kulturföreningar, teatrar, tidningar, konst, litteratur, ambulerande barnkultur. Listan över sverigefinsk kultur i Sverige kan göras lång.

Det är förmodligen omöjligt att göra en komplett sammanställning över all sverigefinsk kultur. Sverigefinnarna är den största gruppen av de fem nationella minoriteterna, de finns spridda över hela landet och det finns därmed gott om möjligheter att både ägna sig åt och ta del av sverigefinsk kultur.

Den finska kulturen har en stark ställning i Sverige. Och de många lokala finska föreningarna har en stor betydelse för att hålla kulturtraditionerna levande.

På professionell nivå har Finlandsinstitutet en avgörande roll med sitt uppdrag att synliggöra finsk kultur i Sverige och främja den sverigefinska kulturen och kulturutbytet mellan Sverige och Finland. Via hemsidan kan man hålla sig uppdaterad om vad som händer inom film, musik, litteratur, teater, seminarium och utbildning. De erbjuder också teater för sverigefinnar, både för vuxna och barn.

Är man intresserad av popkultur på sverigefinska så är nätportalen Sheriffi X en informativ samlingsplats för sverigefinnar och alla andra som vill veta mer. Portalens mål är att vara identitetsstärkande och man fångar gärna upp kända sverigefinnar i intervjuer. Där finns också nyheter, evenemangstips, videosnuttar och reportage. Kulturtidskriften Sheriffi driver portalen tillsammans med projektet Finska nu och vänder sig i första hand till ungdomar och unga vuxna.

Mukulat är en tvåspråkig arena för sverigefinsk barnkultur. Man har en ambulerande verksamhet som funnits i åtta städer och målet är att skapa mötesplatser för sverigefinska familjer men också andra intresserade. Mukulat drivs av Sverigefinska förbundet. Mukulat samarbetar med lokala kulturutövare och sverigefinska instanser, som till exempel förskolor, för att ordna arrangemang och evenemang i kommuner som ingår i det finska förvaltningsområdet.

I kommuner som tillhör förvaltningsområdet brukar utbudet av sverigefinsk kultur ofta hänga samman med kommunens intresse och vilja men lika mycket de lokala föreningarnas inflytande. I Stockholms stad har man till exempel infört ett särskilt kulturstöd för att få fram kulturprogram som stärker det finska språket och ger kulturupplevelser för barn och äldre. Många kommuner i landet gör liknande satsningar.

Det finns gott om föreningar och institutioner som jobbar för den sverigefinska kulturen, till exempel teatern Uusiteatteri i Stockholm, Föreningen för sverigefinska skribenter och Sverigefinska bildkonstnärernas förening, Suomiart.

Vill man följa finska nyheter och aktuella händelser så finns både Uutiset på SVT och Sveriges Radio Finska i SR.

Sverigefinnarna har också en egen dag som infaller den 24 februari och som firades för första gången 2011. Sedan 2014 har man också en egen officiell flagga, ritad av Andreas Jonasson. Datumet 24 februari valdes för att det var Carl-Axel Gottlunds födelsedag. Han var en finsk folklivsforskare och kulturpolitiker som grundade den första finska föreningen i Sverige, i Stockholm 1830.

ANN-HELÉN LAESTADIUS

 

Sidan uppdaterad 2023-06-13