Artiklar

Ny samrådsmodell för effektivare möten

Länsstyrelsen i Stockholms län testar en ny modell för effektiva samråd mellan myndigheter och minoritetsföreträdare.

Den 15-16 februari bjöd Länsstyrelsen in till parallella samråd - ett sätt att effektivisera, motverka ”samrådströtthet” och främja samverkan mellan de nationella minoritetsorganisationerna och myndigheter. Intresset för att delta var stort.
- Vi har jobbat med det här förslaget under hösten för att hitta ett sätt så att vi kan samråda på ett mer effektivt sätt. Det ska bli resursbesparande för oss alla och företrädare för de nationella minoriteterna ska slippa åka runt och träffa varje myndighet var för sig, säger Pernilla Ek, enhetschef för arbetsmarknads- och rättighetsfrågor vid Länsstyrelsen Stockholms län i samband med att hon hälsar alla välkomna till det samordnade samrådet.

Efterfrågan på samordning och effektivitet från framför allt de nationella minoriteterna har funnits länge. Till exempel har minoritetsrepresentanter kunnat delta på upp till 30 samrådsmöten på ett år med tillhörande resdagar.

På plats i Länsstyrelsens lokaler för att prova den nya samrådsmodellen finns 20 myndigheter och 13 nationella minoritetsorganisationer. Inför samrådsdagarna har minoritetsföreträdarna fått lämna önskemål vilka myndigheter de vill träffa och hur lång tid de behöver.

Emmy Bornemark, utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Stockholms län har tillsammans med sina kollegor lagt ett detaljerat schema. Några myndigheter är inbokade för att träffa endast en minoritet medan vissa ska träffa flera. Samtliga minoriteter har önskat att träffa de sex deltagande skolmyndigheterna i separata möten. Samarbetet mellan skolmyndigheterna är inget nytt, de har haft samråd tillsammans tidigare men ser fördelar med samlade samrådsdagar.
- Det är viktigt att lära av varandra och att vi hjälps åt att tänka kreativt kring framtiden, säger Helena Lundgren från Skolverket. Ola Hendar från Specialpedagogiska skolmyndigheten håller med.

- Vi behöver lära gemensamt och det här är en bra form för att stödja minoritetsspråken. Tidigare har vi åkt runt och träffat minoriteterna, säger han.

Daniel Koverman från Sveriges jiddischförbund deltog på det första samrådsmötet med skolmyndigheterna.
-Jag känner igen det här sättet att samråda från Länsstyrelsen Skåne och Region Skåne. Att träffas en heldag för samråd är bra.

Lärarsituationen för jiddisch var en fråga han ville lyfta.
- Kunskaperna om jiddisch är mycket låg. Språket är på utdöende att vi judar måste kämpa för det.

Emmy Bornemark som har arbetat med att ta fram modellen i samverkan med myndigheter och nationella minoriteter ser stora utvecklingspotentialer i samordnade samrådsdagar.
- Vi hoppas att detta blir en mötesplats och ett sätt att effektivisera processen. Vi hjälper myndigheterna men framför allt hoppas vi kunna underlätta för minoriteterna.

Varje myndighet ansvarar själv för ordförandeskap, sätta dagordningen tillsammans med minoriteten, minnesanteckningar och uppföljning.

Skatteverket, Pensionsmyndigheten och Arbetsförmedlingen har under fyra år haft gemensamma samråd. Under samrådsdagarna ska de träffa företrädare för romer, sverigefinnar och tornedalingar.
- Det är bra att testa det här sättet och särskilt om det underlättar för minoriteterna, säger Barbro Castenfall från Skatteverket.

- Och det blir effektivt för oss, fyller Ulla Perman från Arbetsförmedlingen i.

Åsa Frostfeldt från Arbetsförmedlingen tycker det är sympatiskt att det blir ett ömsesidigt utbyte.
- Vi får också veta vad som händer i de olika grupperna och vad som är på gång.

På första mötet med tornedalingarna blev det diskussioner om bland annat digitalisering och glesbygdsproblematik.
- De punkter vi hade på dagordningen idag var kunskapshöjande insatser och minoriteternas erfarenheter av våra myndigheter, säger Sara Olin från Skatteverket och visar dagens dagordning.

Annika Nordgren från Pensionsmyndigheten berättar att de informerat om en film om de nationella minoriteterna och de nationella minoritetsspråken. Filmen riktar sig till myndigheternas anställda och är samproducerad av myndigheterna.

Stefan Kuzhicov, ordförande i Riksförbundet romer i Europa är en van samrådsdeltagare. Under dagen träffade han bland annat Polismyndigheten och Institutet för språk och folkminnen.
- Det är intressant att vi får testa att samråda på detta sättet men vi hade behövt mer tid till de olika frågorna. Bland annat är det ett effektivt sätt att informera varandra på.

KARIN SKOGLUND

 

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterad 2019-02-19