Artiklar
Här är alla vloggare samlade. Foto: Rut Meyersson Afrell, SVT.

Minoriteter vloggar på SVT

I realityserien Min squad möter du en sverigefinne, en rom, två tornedalingar, en sydsame och en nordsame delar med sig av sin vardag i videobloggar. 
- Serien kom till istället för att dubba en tonårserie, säger producenten Isabelle Wahlf.

Amin Moussavi, dj och brevbärare, Sanna Kalla och Rebecka Digervall, musiker i The Magnettes, Marika Renhuvud, proffsdansare, Ber-Joná Labba, renskötare och Vincent Wiszniewski, sistaårselev på gymnasiet. De är teamet i Min squad och deras gemensamma nämnare är att de alla tillhör en nationell minoritet. 

Du hittar deras vloggar på SVT Play och i höst sätts alla klipp och ytterligare material ihop till 16 stycken halvtimmes-ansvitt.

Isabelle Wahlf är producent för serien. Hon har själv finskt påbrå.
- Den finska identiteten har inte varit så viktig för mig. Jag har främst fokuserat på mänskliga rättigheter och HBTQ-frågor. Men att jobba med Min squad har lärt mig en massa nytt. När det gäller sverigefinnarna har det hänt en mycket positivt för den yngre generationen. De har det lättare nu, säger hon.

En vlogg är en typ av blogg där fokusen ligger på att periodiskt posta videoklipp, i stället för stycken med text som på en traditionell blogg. Videoinlägg publiceras oftast på Youtube eller infogas i blogginlägg.

För att få veta hur man bäst når de unga gjorde Isabelle Wahlf och kollegan Lina Puranen undersökningar på olika högstadium.
- Vi ville få inputs och veta hur vi bäst når dem. Det vi fick veta var att de är på Snapchat, Instagram och att de följer Youtubers och att de gärna vill ha en privat relation till dem de följer. Videobloggar passar bra för de unga, berättar Isabelle Wahlf.

Vloggarna pratar på både svenska och på sina modersmål. Renskötaren Ber-Joná Labba listar vad han tycker bäst om, där såga ved och snygga tjejer är med på listan. Vi får följa med Amin Moussavi på raodtrip och vi får veta hur mörkrädd Marika Renhuvud är och följa med Vincent Wiszniewski när han firar midsommar och mycket mer.
- Vi börjar klippa ihop materialet vecka 40 och de börjar sändas under senhösten någon gång, säger Isabelle Wahlf.

Även om språken är viktiga att lyfta upp så säger Isabelle Wahlf att det känns ännu mer angeläget att dela alla de berättelser som finns. Hur är det egentligen att växa upp i Övertorneå?
- Allt är så Stockholms-fixerat så det känns extra viktigt och det finns så många fina berättelser.

Hon vill framhålla den fina tonen som funnits bland deltagarna.
- Trots att de kommer från så olika kulturer och tycker så olika i många frågor så finns en respekt för olika åsikter.

Du kan även följa deltagarna på deras privata konton på Snapchat och Instagram. Sedan finns det ett Min Squad-konto på Instagram och Facebook också.
- Målgruppen är nationella minoriteter i åldrarna 15-30 år, säger Isabelle Wahlf.
 

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2017-09-04