Artiklar

Konstnärer belyser integration och mångfald

Stockholms stad ger ett utvecklingsstöd på 750 000 kronor till Traces of existence som är Judiska Museets nästa stora satsning. Det blir en annorlunda upplevelse som kommer att ta plats utanför det traditionella museirummet över hela Stockholm.

Traces of existence är ett konstnärligt projekt som med utgångspunkt i den judiska historien belyser integration och mångfald ur ett nytt och undersökande perspektiv.
Sju samtida konstnärer, musiker och författare får i uppdrag att arbeta fram konstnärliga verk i relation till plats och historia i samarbete med museer, arkiv och andra instanser.

Det blir nya berättelser på nya platser i ett helt nytt sammanhang som kommer att tydliggöra den rikedom som blir frukten av ett samhälle som präglas av mångfald.
Traces of existence handlar om vad som händer när människor kommer till ett nytt land. I den judiska erfarenheten finns mycket som handlar om att bryta upp, rota sig på en annan plats, påverka och påverkas av det omgivande samhället. Det är den ömsesidiga påverkan, och den judiska erfarenheten av att flytta till ett nytt land, som står i centrum för projektet.

Traces of existence är också startpunkten i att skapa ett nytt judiskt museum i Stockholm. Platsen för det nya museet är den äldsta synagogan i Stockholm, Själagårdsgatan 19 i Gamla Stan, en historisk plats för det svensk-judiska kulturarvet. Det nya museet kommer fokusera på den svensk-judiska historien och lyfta frågor om integrationens villkor, från den judiska gruppens perspektiv men även utifrån den svenska historien.

Men innan det nya museets invigning 2018 finns visas Traces of existence, spår i historien och samtiden, på oväntade platser utanför det traditionella museirummet, runt om i Stockholm. Det här berättar Judiska Museet i ett pressmeddelande.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2016-06-17