Hon skriver en bok om Sverigefinsk mat

I år firar Finland 100 år som självständig stat. Dessutom blir Sverigefinska riksförbundet 60 år. Därför ger man ut en bok om typisk sverigefinsk mat. Journalisten Laura Santala har fått uppdraget att skriva den.
 

- Det blir mat, historia och kultur, säger hon.
Laura Santala jobbar med boken fram till september. Då tar andra personer över och gör layout och sköter tryck. Boken ges ut 6 december, på Finska självständighetsdagen. Laura Santala flyttade från Tammerfors till Stockholm för ett par år sedan och stortrivs i sin nya hemstad.
- Jag jobbar på att lära mig svenskan men det är viktigt för mig att behålla finskan och hålla mig uppdaterad på den. 

Under våren och sommaren har Laura rest runt i landet, från Lund i söder till Kukkolaforsen i norr, och intervjuat personer som berättat om typisk sverigefinsk mat.
- Det handlar om finsk mat som blivit anpassad till typisk sverigefinsk mat, säger Laura Santala och nämner bland annat kållådor och efterrätten Mämmi, eller memma som det heter i Sverige.

Just memma är en typisk påskrätt som var som mest populär på 1940-talet i Finland. För första gången nämndes mämmi i skrift på 1700-talet, men blev populärt i landet på 1930-talet.
- Det är en grötaktig rätt bestående av råg. Men det känns som om det bara är finnar som gillar det, säger Laura Santala med ett skratt och tillägger.
- Men med socker och grädde är det riktigt gott, men vad är inte gott tillsammans med det?

Äter och lagar du själv typisk sverigefinsk mat?

Många finnar gillar rejäla råvaror från naturen och det gör jag också. Jag gillar att plocka bär och göra en paj på det. Det enkla är gott tycker jag. Många finnar ser maten som något socialt, ett sätt att umgås med vänner och familj.

Tanken är att boken, som blir tvåspråkig på svenska och finska, ska säljas men också bli en gåva som Sverigefinska riksförbundet ger till sina samarbetspartners. Namnet som inte är officiellt än, blir en ordlek på finska vilket kan bli lite svårt för svenskar att förstå, säger Laura.
-  Jag har ingen aning om hur det kommer fungera på svenska. 

Förhoppningen är att boken ska väcka intresse för finsk mat bland svenskarna.
- Jag tror att det mest blir äldre som kommer läsa dem men jag hoppas även att  yngre sverigefinnar gör det för att bli lite mer intresserade av sina rötter, säger Laura Santala som själv går vidare till tidningen Ruotsinsuomalainen när bokprojektet är klart.

Typiska sverigefinska rätter:

- Karelska piroger

- Memma

- Lanttulaatikko

- Perunalaatikko

- Siika (sik)

- Lax

- Kalakukko (fisktupp)

- Rågbröd

 

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2017-08-28
Blåsbärsdröm. En typisk sverigefinsk efterrätt. Foto: Sverigefinska Riksförbundet
Blåsbärsdröm. En typisk sverigefinsk efterrätt. Foto: Sverigefinska Riksförbundet

Om minoritet.se

Minoritet.se sprider kunskap om urfolket samerna och Sveriges nationella minoriteter, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar. Sametinget ansvarar för minoritet.se och i arbetet med webbplatsen involveras samerna och de nationella minoriteterna.

Genom aktuella reportage om och med samerna och de nationella minoriteterna lär du dig mer om deras kultur, språk och vardag.

 

Här hittar du också information om Sveriges minoritetsåtaganden , aktuell lagstiftning och myndighetsinformation från Sametinget och Länsstyrelsen i Stockholms län.

Webbplatsen ska underlätta arbetet inom förvaltningsområdena genom att samla material som rör samerna och de nationella minoriteterna på ett ställe. Information om cookies på webbplatsen.

Webbredaktör och ansvarig utgivare Malin Andersson Junkka | malin.junkka@sametinget.se | 070-640 60 06

På minoritet.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?