Artiklar

Han får stipendium av Bindefeld-stiftelsen

Jacob Mühlrad har vunnit årets Micael Bindefeld-stipendium. Syftet med stipendiet är att  stödja dem som har en vilja att kommunicera, ge information, bildsätta eller på annat sätt förmedla kunskap till en bred svensk publik med berättelser om Förintelsen.

Jacobs Mühlrads morfar Michael Bliman ville aldrig berätta vad de tatuerade siffrorna på armen betydde. När Jacob som 10-åring frågade sin morfar, skojade han bort sitt barnbarns undran och sa att han hade skrivit dit sitt telefonnummer för att inte glömma bort det.

Så var det förstås inte. Erfarenheterna av tiden i bland annat koncentrationslägren Auschwitz och Bergen- Belsen var bara för svåra att tala om. Hur ska man berätta för ett nyfiket barn om hur ens hela familj mördades framför ens ögon?

Men Jacob slutade aldrig undra. Nu, många år efter sin morfars bortgång, ställer Jacob Mühlrad de frågor han aldrig fick svar på eller hann ställa. I ett unikt körverk skapar han ett fiktivt samtal mellan sig själv och sin morfar om svårigheterna att berätta om det man själv inte kan förstå och det mest mörka stunderna under tiden som fånge. Jacob Mühlrad tar hjälp av de vittnesmål som hans morfar lämnat efter sig. Där inte orden räcker till fyller musiken tomrummet.

Med stöd av Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen får Jacob Mühlrad möjlighet att färdigställa sitt unika projekt. Det kommer att framföras av och har premiär i Berwaldhallen under hösten 2017. Körverket kommer också att översättas till flera språk för att tillgängliggöras för fler körer, såväl i Sverige som internationellt. Detta skriver Bindefeld-stiftelsen på sin hemsida.

Stipendiet på 300 000 kronor delas ut i samband med Förintelsens minnesdag 27 januari i Stockholm.

Här kan du läsa en intervju med Jacob Mühlrad i DN!

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2017-01-26