Hur lång är den här traditionen?
- ERG har manifesterat dagen sedan tillkomsten år 2000. Mer offentligt från 2004, säger Fred Taikon.
Gör ni något tillsammans med judarna eller är det fokus på romer?
- Vi har alltid strävat att inkludera judar i våra minnesdagar, vi var ju inte ensamt drabbade av Hitlers framfart under den tid som senare kom att kallas för Förintelsen. Så klart framhåller vi romernas Förintelse i första hand eftersom vi inte har varit erkända som Förintelsens offer, förrän så sent som 1982. Det tog nästan trettio år innan existensen av Förintelsens romska offer erkändes officiellt i Tyskland. Först 1982 erkände Västtysklands dåvarande förbundskansler Helmut Schmidt att romerna jämte judarna utgjorde de rasmässigt definierade grupper som stod i fokus för Förintelsen. Först 1989 kom ett FN-uttalande som slår fast att romer förintats under andra världskriget på grund av sin etniska tillhörighet. I år kommer vi att ha två judiska inslag. Tobias Rawet berättar om judar och romer från Lods i Polen.
Monica Hirsch författare till boken Det tysta arvet kommer att berätta om hur viktigt det var för henne att intervjua överlevande och barn till överlevande romer. Masio Kweik som är intervjuad i boken läser ett avsnitt ur boken.
- Vad gäller musiken är den av två karaktärer. Två romska gitarrister och sångare samt Sofia Berg Böhm med en gitarrist och cello. De varvar sina framträdande efter varje föreläsare. Vi bjuder på te och kaffe efter ceremonin, det känns viktigt för oss att inte skiljas med allt för mycket sorg i hjärtat. Det kommer fram många personer som vill hälsa och tacka.
Hur tycker du att Sverige hanterar detta? Gör man en stor åtskillnad på de judiska och romska offren i Förintelsen?
- Ja, så har det varit. Det finns i det närmaste ingen i landet som har arrangerat den 27 januari och nämnt att romer var drabbade. Trots att vi har ett samarbete med Forum för levande historia. Detta samarbete har gjort att vi uppmärksammat forumet på att vi är osynliga i processen. Vi uppmärksammade att i de olika 27 januari kommittéer inte satt med några romer utan bara personer från den judiska gruppen. Vi går nu ut gemensamt att informera kommuner att de ska inkludera romer i arrangemanget vilket jag kan se att det sker i större utsträckning.
Vad tycker du om det?
- Jo, det är bra men vi har kämpat länge för detta om romers inkludering, inte bara nu då regeringen har skapat en 20-årig strategi om bland annat romsk inkludering, utan tidigare.
Hur borde det se ut tycker du?
- När det gäller de romska Förintelsefrågorna, så borde det tillsättas mer medel för forskning, framtagning av utställningar och att kommuner ska medverka att synliggöra romsk Förintelse inte minst möjligheten att manifestera den 2 augusti. Den 27 januari manifesteras av allmänheten. Vi får se hur vi gör med den 2 augusti i år. Vi vill skapa en minneskonsert.
Hur välbesökt brukar ert arrangemang vara?
- Kyrkan brukar vara mer än halvfull varje gång vi är där hade så klart önskat fler. Det är svårt att förutsäga något. I år infaller den 27 januari på en fredag då kanske det kommer mer folk då man är ledig dagen efter.
Minnesceremonin börjar klockan 18.00 i St: Jacob Kyrka.
MALIN A JUNKKA