Artiklar
Foto: Motl

En resa in i mörkret

Sedan starten 1988 har cirka 500 svensk-judiska gymnasieelever deltagit i den internationella utbildningsresan March of the Living (Motl).

Målsättningen är att öka kunskapen om Förintelsen hos yngre judiska generationer. Motl är ett av många verktyg för att inte glömma bort Förintelsen och för att föra minnet av katastrofen vidare till nästkommande generationer.

Motl är en resa in i mörkret. Under en intensiv vecka i Polenbesöker ungdomarna Förintelsens platser och tidigare judiskt liv i landet.I byar, städer och platser finns bara smulor kvar av det som en gång var en blomstrande kultur med litteratur, musik, mat, politik, dagstidningar, tidskrifter, bokförlag, universitet och med ett religiöst liv där många likt nobelpristagaren Isaac B Singers pappa ”hade huvudet bland molnen och fötterna på jorden”.
- När man reser i Förintelsens spår får man inte stirra sig blind på lägren. För att verkligen förstå Förintelsen är det minst lika viktigt att besöka platserna där livet försvann, säger Jonna Wolff, ansvarig för Motl i Sverige.

Resan börjar i samma ögonblick som flygplanet landar i Warszawa. Med buss och egna, svensktalande, guider går färden till gettot i Lodz, som var det sista i Polen att likvideras,och till den jättelika judiska begravningsplatsen, som paradoxalt nog kan betecknas som till stora delar en plats där judar som dog en naturlig död är begravda. Under de följande dagarna besöker gruppen bland annat koncentrationslägret Treblinka, Schindlers fabrik i Krakow, förintelselägret Majdanek, museet Polin som berättar om judarnas 1000-åriga historia i Polen och koncentrationslägret Plaszow nära Krakow.

Den känslomässigt mest krävande delen av resan är just March of the living - livets marsch -en tre kilometer lång vandring som, under tystnad, går mellan Auschwitz och Birkenau. Många av dessa ungdomars anhöriga vandrade samma väg mot döden under Förintelsen. Nu marscherar dessa unga denna väg som ett levande bevis på att det fortfarande finns ett judiskt liv trots Förintelsen. Livets marsch görs tillsammans med 10 000 andra ungdomar från hela världen och äger alltid rum på Jom HaShoah, Förintelsedagen.

Resan föregås av sex utbildningsträffar där ungdomarna får lyssna till föreläsningar om Förintelsens historik, om antisemitism med mera och inte minst: träffa överlevande som levandegör Förintelsen på ett sätt som inga andra kan. Ganska snart efter resan samlas alla för en återträff tillsammans med en psykolog.

Efter hemkomsten gör många elever ett specialarbete om Motl. På så sätt får även ungdomarnas klasskamrater ta del av resan.

Resan finansieras till största delen av deltagarna själva, men för att resan inte ska bli alltför kostsam, och att alla ungdomar som vill ska ha möjlighet att delta, söker även Motl stöd från olika bidragsgivare. Samtliga ledare ställer upp ideellt. På grund av rädslan för attentat är säkerheten kring marschen rigorös.

Årets resa äger rum 8 till 15 april. Den fortsätter egentligen med en veckas vistelse i Israel. Tanken är att färdas från mörkret till ljuset. Men ingen av de svenska ungdomar gör den resan på grund av att det blir för lång tid att vara borta från skolan. 

Estrid Kjellman deltog på resan 2014 då hon gick sista året på gymnasiet.
- Det verkade vara en otrolig möjlighet att få åka till dessa hemska platser med en grupp och där det ingick både förberedande- och uppföljningssamtal. Det är speciellt viktigt när manhar upplevt så hemska saker. Jag blev väldigt berörd och tänker ofta på det vi fick uppleva och känslan av att folk i alla tider, mer eller mindre, försökt skada oss men att vi ändå har överlevt.

För Estrid blev det inte bara en resa in i mörkrets hjärta utan också en resa till en judisk identitet.
- Jag har March of the living att tacka för att jag överhuvudtaget engagerat mig i det judiska Stockholm. Jag var nog som en svamp och tog in allt med stora ögon och lärde mig helt otroligt mycket. Både om Förintelsen, östeuropeiska judars historia och min egen judiska identitet. Den här resan gjorde att det blev självklart för mig att jag är judinna.

Årets March of the living äger rum 8 till 15 april.

JOHN GRADOWSKI

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterad 2018-04-27