Artiklar

Biblioteket vill brett spegla judiskt liv

Det nya Judiska biblioteket i kultur- och utbildningshuset Bajit invigdes nyligen av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Och hon förärades naturligtvis en bok med oändlig lånetid.

Ministern fick ta emot Yentl: yeshivapojken av Nobelpristagaren i litteratur, Isaac Bashevis Singer.

Det mer publika biblioteket i Bajit kommer att innehålla ungefär 10 000 titlar med inriktning på det som är intressant för många, på nyare titlar och med ett litet utbud även för barn, tonåringar och unga vuxna. I synagogans källare där hela biblioteket tidigare låg finns återstående 15 000 titlar kvar, mest äldre material och en mycket fin specialsamling för forskare och andra specialintresserade.
- Där finns också bland annat arkiv och Rabbin Marcus Ehrenpreis privata boksamling som skänktes till biblioteket i sin helhet, säger Malin Norrby, verksamhetsutvecklare och verksamhetsansvarig vid Judiska biblioteket.

Hon har tidigare bland annat varit verksam som chef vid Solna stadsbibliotek och Länsbibliotek Uppsala. Åren innan hon började på Judiska biblioteket arbetade hon som stiftskonsulent vid Centrum för religionsdialog som drivs av Svenska kyrkan.
- När jag förstod vilken samling Judiska biblioteket har – unik i sitt slag på så många sätt och en guldgruva för en klassisk bildningsmänniska så var det självklart att jag ville tacka ja till det stora förtroendet att utveckla den här verksamheten. Jag förstod också att min samlade kompetens skulle kunna komma till god användning i den förändringsfas som Judiska biblioteket befinner sig i.

I det nya biblioteket kan låna skön- och facklitteratur, film, musik och tidskrifter. Naturligtvis finns det en specialinriktning mot judisk kultur och identitet, Judaica och böcker på jiddisch. Biblioteket vill brett spegla judiskt liv i Sverige och judisk historia.
För att kunna låna äldre material måste man beställa det från specialsamlingen i det gamla biblioteket. Vi har också en referenssamling som man får läsa på plats i biblioteket.

Biblioteket är naturligtvis öppet för alla. Men hur gör man för att låna om man inte är medlem i Judiska församlingen, med tanke på den rigorösa säkerheten?
- Enklast är att höra av sig via mail (judiska.biblioteket@jfst.se) till oss några dagar innan sitt första besök och boka tid eftersom man då också kan skriva in sig som låntagare. Efter det bör det funka smidigt.

Bajit har en öppen planlösning och biblioteket kommer därför i princip att ha samma öppettider som kulturhuset – alltså från morgon till kväll. Det innebär att merparten av öppet-timmarna är obemannade med självbetjäning. Tillgängligheten är dock hög eftersom öppettiderna därigenom blir mycket generösa.
- Vi har investerat i en ny, modern och användarvänlig katalog på webben som det går lätt att söka i. Dessutom kommer det att finnas en självbetjäningsautomat där man enkelt kan låna, låna om och återlämna material. Min förhoppning är också att vi skall kunna ha bemanning vid vissa tider och dagar för den som vill ha mer hjälp.

Malin Norrby har två favoriter i samlingen som hon är speciellt förtjust i och som inte är till utlåning. Den ena är den judiske historikern Flavius Josephus samlade verk som trycktes i Amsterdam 1624. Det är en stor och på många sätt imponerande utgåva och den innefattar både äldre judisk historia och minner om den roll som judar tidigt spelade som skickliga boktryckare i Europa.
- Den andra favoriten ser kanske mer anspråkslös ut men är för mig samlingens vackraste bok. Det är en liten sliten bönbok på ungerska som en okänd kvinna lyckades gömma och bevara hos sig under sin tid i Auschwitz. Med fara för sitt liv. Den boken överlevde Förintelsen tillsammans med henne och nu har vi den här hos oss som ett vittnesbörd om vad som hände, om överlevnad, mod och mänsklig värdighet.

Judiska biblioteket öppnar för allmänheten efter sommaren.

JOHN GRADOWSKI

Sidan uppdaterad 2022-03-01