Artiklar

Babyträffen - en möjlighet lära känna sin kultur

På golvet sover, ålar, kryper och springer barn i åldrarna 0 till 1,5 år. Judiska församlingens, i Stockholm, babyträff är speciellt välbesökt denna onsdag när läkaren Benjamin Flam lär ut första hjälpen för bebisar och småbarn till vetgiriga föräldrar.

Bland de vanligaste frågorna finns: Vad ska jag göra om mitt barn sätter i halsen? Vad ska jag göra om jag spiller hett kaffe på mitt barn? Vad är orsaken till hjärtstopp hos småbarn? Benjamin Flam svarar på frågorna och visar med hjälp av naturtrogna dockor hur föräldrarna ska ge första hjälpen, hur man gör mun-mot-mun metoden på små barn. 

Jonathan och Nathalie är två av de 40-talet föräldrar som är på plats med sonen Levi, två månader gammal. Det är Jonathans första besök på babyträffen och för Nathalie, som blev medlem i församlingen i samband med sonens födelse, är det andra gången hon är här.
- Det känns relevant för mig dels att bli medlem i församlingen och dels att vara i ett socialt sammanhang med andra småbarnsföräldrar, säger Nathalie. Det är bra att sammankomsterna kombineras med något matnyttigt som den här gången - första hjälpen för bebisar. Den kunskapen är viktig att ta till sig, det känns tryggt.

För Jonathan är det primära att sonen lär känna sin kultur och knyter an till andra judiska barn, om än med tanke på åldern, på ett mycket lättsamt sätt.
- Det blir en kontinuitet för honom om han eventuellt sedan börjar på det judiska daghemmet.

Det har blivit dags att prova på mun-mot-mun metoden på dockorna. Det är fortfarande förvånansvärt tyst men i takt med att föräldrarna övar, ökar också ljudnivån. Benjamin Flam uppmanar alla lugnt och pedagogiskt att öva och öva så att kunskapen sitter i ryggmärgen om något skulle inträffa.

Babyträffen har hunnit fylla 17 år och startades som en mötesplats för föräldralediga mammor och med tiden också för pappor, de utgör i dag cirka 20 procent, när de i högre grad började ta ut föräldraledigheten. 
- Verksamheten fungerar också som en smältdegel för de olika judar som utgör församlingen - ryssar, israeler, amerikaner, infödda svenskar, polacker med flera, säger Jonna Wolff, initiativtagare till babyträffen och programansvarig på Judiska församlingen, som varit med ända sedan starten. 

Men alla är inte församlingsmedlemmar. Poängen med verksamheten är också att locka till sig de som står utanför, vissa föräldrar har gått i den judiska Hillelskolan men lämnat församlingen av olika orsaker och nu när de själva har fått barn kanske de vill återvända och ge barnen en judisk identitet.
- Men det är absolut inget krav, poängterar Jonna Wolff.

Babyträffen bedrivs helt ideellt och är kostnadsfri, fika finns till självkostnadspris. Jonna Wolff har i många år ansvarat för den men numera är det någon av föräldrarna som håller i verksamheten. Det finns inget pretentiöst över den - några filtar på golvet, leksaker för barnen och en fika för föräldrarna är allt som behövs. Träffarna varar två timmar - mer orkar varken barn eller föräldrar med. Innehållet varierar från rytmik, dans, babymassage, sång, frågor till en inbjuden barnpsykolog till att bara sitta på golvet och umgås.

Vanligtvis deltar 20 - 25 föräldrar och barn. Första hjälpen sammankomsten attraherar av naturliga skäl mer. Ljudnivån har höjts betydligt hos Benjamin Flam och uthålligheten både bland barn och föräldrar har sinat.
- Det jag tar med mig är vikten av att göra någonting istället för att bli passiviserad. Hoppas bara att något har fastnat om det blir skarpt läge, säger Nathalie.


JOHN GRADOWSKI

 

Sidan uppdaterad 2019-03-15