Artiklar

"Var är vår tidning?"

Var är vår tidning? Sedan È Romani Glinda lades ner har läsarna reagerat starkt. Och Fred Taikon är oroad över att romerna inte längre har en tidning på sina bord.
- Det här rimmar dåligt med den 20-åriga strategin, säger han.

Tidningen startades redan 1998 av Fred Taikon och 2001 kom journalisten Bengt O Björklund in i bilden och han har arbetat där sedan dess. 

Det var i januari i år som Fred Taikon fick beskedet att bidraget från Kulturrådet, ett tidskriftstöd, minskat från 225 000 kronor till 175 000 kronor.
- Det var droppen, vi trodde på en liten ökning. Nu är 22-års arbete abrupt nedlagt på grund av dålig ekonomi.

Syftet med tidningen har varit att berätta för romerna vad Sverige gör för dem, säger Fred.
- Vem ska nu rapportera om den 20-åriga strategin? Vi hade 4 000 läsare.

Under alla dessa år har redaktionen fått kämpa med ekonomin och sista åren har tidningen gått back och därför var det inte längre möjligt att fortsätta med verksamheten.
- Jag har varit ute och föreläst och de pengarna har gått in i tidningen för att få det att gå runt.

För Fred Taikon är det också en stor omställning att inte längre leta efter romska nyheter. 
- Jag är van att hela tiden göra det. Vem ska berätta om det som händer nu? Vi har Radio Romano men det är inte alla romer som kan romska. 

ERG kommer att ge ut ett jubileumsnummer i slutet av 2019.
- Vi kommer där att lyfta fram de bästa reportagen och låta skribenter, politiker, tjänstemän och framför allt romer komma till tals, säger Fred.

Tidningen är nu nedlagd men föreningen fortsätter sitt livfulla arbete. Nu närmast väntar Fem folk festival, ett samarbete med de övriga nationella minoriteterna. I övrigt jobbar föreningen med att ta fram romsk litteratur, gör hembesök hos romska familjer för att få dem att läsa mer, anordnar romska kulturdagar en gång per år, uppmärksammar 27 januari Förintelsens minnesdag och mycket annat.

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2019-06-04