Artiklar

Böcker på finska skapar igenkänning och trygghet

Stockholms läns landsting har försett de stora sjukhusens bibliotek och väntrum med finskspråkiga barnböcker som ska komma de unga patienterna och anhöriga till nytta.

 

Veera Florica Rajala, samordnare Stockholms läns landsting, fick idén under våren 2017 när hon läste en årsrapport från Sankt Eriks ögonsjukhus som hade köpt in finskspråkiga barnböcker till vårdarbetet och till väntrummen.
- Den tanken fastnade hos mig och när det sedan visade sig att det fanns pengar kvar i budgeten fanns förutsättningar till den här satsningen, säger Veera Florica Rajala.

Norrtälje sjukhus, Astrid Lindgrens barnsjukhus och fem sjukhus till har fått ta del av de finskspråkiga och tvåspråkiga böckerna på finska och svenska. Totalt cirka 20 väntrum och bokvagnar inom Stockholms läns landsting.
- Det kostade cirka 26 000 kronor, säger Veera som hoppas att andra landsting blir inspirerade.

Hon säger vidare:

- Vi gav också böcker till BVC-sköterskor som kan finska och vill använda böckerna exempelvis vid 3-års kontrollerna på BVC. De kan samtidigt också tipsa föräldrarna om böcker på finska.

Veera valde ut böckerna delvis efter Finlandsinstitutets biblioteks boklista och böckerna är anpassade efter olika åldersgrupper från 0–12 år.
- Alla har varit väldigt glada och positiva till det här. Vi synliggör finskan och patienten, barnet, får uppleva igenkänning och trygghet. Dessutom visar det på ett tydligt ställningstagande från landstinget att uppmärksamma och stimulera till att använda språket.

Veera Florica Rajala är fylld av olika idéer som landstinget skulle kunna göra i framtiden.
- Jag skulle bland annat vilja ha föreläsningar om de nationella minoriteternas historia för att öka förståelsen hos medarbetarna inom landstinget.

Just nu arbetar Veera bland annat med att ta fram en ny handlingsplan för Stockholms läns landstings arbete med nationella minoriteter och minoritetsspråk.
- Min förhoppning är den ska ge verksamheterna riktlinjer för att förbättra arbetet kring nationella minoriteter.

Andra exempel på hur Stockholms läns landsting använder sina pengar för nationella minoriteter är en vårdfinska-kurs för medarbetare som kan finska och medarbetardag för finskspråkiga medarbetare för att uppmuntra dem att använda sitt språk.

Landstinget anordnar också inspirationstillfällen för finskspråkiga familjer om flerspråkighet och språkpaket erbjuds till sverigefinska föräldrar. Det finns även ett finsktalande barn- och ungdomspsykiatri-team samt 1177 telefonrådgivning på finska.

MALIN A JUNKKA

 

 

Sidan uppdaterad 2018-04-17