Artiklar

Två språk - ett land

Den 24 februari firas Sverigefinnarnas dag. I Västmanland, där sex av tio kommuner ingår i det finska förvaltningsområdet, vill man i samband med dagen visa hur starka man är inom sitt arbete, bland annat genom en ny film.

- Vi har skapat en kortfilm: Två språk - ett land, säger Henni Hellström.

Syftet med filmen är att synliggöra sverigefinnarna för allmänheten, sprida kunskap om deras rättigheter och ge alla chansen att lära sig lite finska.
- Vi vill sprida finskhet inom länet: och vilket bättre än att lära sig finska och ha roligt! Eller kivaa som det heter på finska, säger Henni Hellström, projektledare för det finska förvaltningsområdet i Västerås och som också driver detta samverkansprojekt.

Hon säger vidare:
- Enligt lagen ska vi synliggöra den sverigefinska minoriteten för allmänheten och arbeta aktivt med att skydda och bevara det finska språket och finska kulturen i Västerås. I år vill vi fokusera på att informera och utbilda både våra medarbetare och våra invånare i Västmanland.Vi arbetar med tänka innovativt och genom det skapa en bättre förståelse för hur vi når fram med vår kommunikation.

Filmen "Två språk - ett land"  som kom ut i mitten av februari 2018, har flera element som ska få tittaren att bli intresserad.
- Kommunikationsbyrån Care of Haus har varit en superbra samverkanspartner för att skapa denna film tillsammans med oss av våra idéer. Vi har fått mycket positiv feedback från hela landet angående filmen som Västerås stad släppte för ett år sedan. Detta år vill vi visa att vi är starkare tillsammans!

Henni betonar att de har en mycket väl fungerande nätverk i Västmanland och är vana vid att byta idéer, dela på kostnader, mallar och ha evenemang tillsammans.
- Denna samhällsinformationsfilm är bevis på hur starka vi är tillsammans inom vårt län.

Filmen "Två språk- ett land" visas bland annat i länets bussar under två veckors tid.

Henni Hellström har bakgrund inom marknadskommunikation. Hon tycker att det är viktigt att vi inser att delar av informationen bör vara i mer levande form än skriftligt pappersformat.
- Broschyrer ska komplettera men huvudfokus bör flytta till sociala medier och vår närvaro där. Vi behöver tänka till i vilken form vi ska kommunicera och hur kan vi fånga intresset för våra frågor. Vi hoppas även att kunna inspirera andra finska förvaltningskommuner i sitt arbete!

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2018-03-13