Artiklar

Moishe House - ny samlingsplats för unga judar

Moishe House (MoHo) är en ny samlingsplats för unga judar i Stockholm. Fyra ungdomar utgör basen som bedrivs med utgångspunkt från den femrumslägenhet på Östermalm som ungdomarna hyr för en billig peng.

- Vi erbjuder ett välkomnande, roligt, alternativt hem för unga judar i 20–30-årsåldern. Vår ambition är att vara en plats där nya vänner möts, skaffar sig nya erfarenheter och nya lärdomar, säger Isak Roth som sedan ett halvt år bor i lägenheten tillsammans med sin flickvän Klara Sadeh och Gabriel Mangel samt Marcus Kejzelman.

De har alla förbundit sig att bo där i ett år med möjlig förlängning i ytterligare två år till. Att bo här och bedriva verksamhet är inte ett jobb, alla fyra arbetar har civila yrken.

När minoritet.se besöker MoHo håller hyresgästerna på att förbereda maten för fredagskvällens sabbatsmåltid som ska räcka till de 25 ungdomar som anmält till kvällens begivenhet.

En hel del av dem som kommer till MoHos arrangemang har av olika anledningar inte känt sig hemma i den judiska gemenskapen och dess ibland väldigt slutna grupper.
- De vill gärna knyta an till sina rötter men har inte hittat några ingångar. Vi hittar ungdomar i periferin och här känner de sig välkomna, mest för att vi inte kräver något av dem, förklarar Isak Roth. Här finns definitivt något för alla. Och vi har våra rötter både i det judiska och det svenska.

MoHo arrangerar olika evenemang inom fyra områden – judisk kultur (jodå, vinprovning är ett utmärkt sätt att lära om vilken funktion vinet spelar i judendomen), judiskt lärande (med föreläsning av exempelvis rabbiner), sociala event (bland annat filmkvällar, jogga i grupp) och tikun olam, ett begrepp inom judendomen som närmast kan översättas med ”att hela världen” (till exempel genom att skänka pengar till Stadsmissionen). Listan över avverkade arrangemang innehåller också after work, fester, att uppmärksamma judiska högtider, spelkvällar, besök på judiska sjukhemmet och quizkvällar.

Moishe House startade i USA 2006. Organisationen är pluralistisk och står fri från alla politiska och religiösa organisationer. Dess syfte är att ge meningsfull judisk erfarenhet och kunskap. Genom innovativa program hoppas man inte bara vara en samlingsplats för ungdomar utan också hitta unga judiska ledare som i sin tur kan berika de församlingar ungdomarna är verksamma i.

I dag finns cirka 108 stycken MoHo över hela världen, och över 100 000 ungdomar deltar i dess aktiviteter.

Moishe House i Stockholm finansieras av Judiska församlingen, som äger lägenheten på Östermalm, av den amerikanska hjälporganisationen JOINT och MoHo International. Varje månad får Isak och hans tre kamrater 375 dollar från moderorganisationen som ska räcka för omkostnader i samband med arrangemangen.
- Vi rapporterar vår verksamhet till MoHo International som också måste godkänna vad vi vill satsa på. Hittills har de inte haft några invändningar mot vårt sätt att arbeta.

En av de som besöker MoHo denna fredagskväll är Frédérique Arnheim, det är första gången hon är här.
- Jag vill vara med på en sabbatsmåltid med judiska ungdomar. Det som tilltalar mig är mångfalden bland dem som kommer hit, en hel del har jag aldrig träffat tidigare och det är bra att flera inte har en direkt judisk koppling. Kvällen får avgöra om jag kommer tillbaka igen, säger Frédérique med ett leende.

Vilka utmaningar ser då Isak Roth som de viktigaste för MoHo Stockholm?

- Det svåraste, tror jag, är att vi är relevanta och tillräckligt intressanta för dem som inte är förankrade i den judiska gemenskapen. Det tar tid att bygga ett hem! Hittills tycker jag att vi kan vara stolta över att vi lyckats locka så många. Vår slogan ”MoHo Stockholm – vi gör glada judar gladare!” stämmer än så länge.

JOHN GRADOWSKI

Sidan uppdaterad 2017-12-07