Artiklar

Åsa Larsson återvänder till Tornedalen i nytt program

Författaren Åsa Larsson kan stoltsera med att ha skrivit en kriminalroman översatt till nordsamiska. Den enda i världen. I somras fick författaren chansen att återanknyta till sina rötter i Tornedalen i ett nytt SVT-program som sänds nu i december.
 

- Det här är platser och människor som hör ihop med mig.

Åsa Larsson, känd för sina kriminalromaner som exempelvis Solstorm och Till offer åt Molok. Böcker som även filmatiserats och givits ut på en mängd olika språk i olika länder. Bland barn och unga är hon mest känd för sina Pax-böcker.

Åsa Larsson med rötter i Malmfälten, Kiruna, och i Tornedalen, byn Kurkkio, bor sedan länge i Mariefred. Hennes två barn är 16 och 19 år och hon säger att det snart börjar en ny tid för henne.
- Det är dags för mig att skaffa någonstans att bo där uppe. Nu när barnen är äldre kan jag snart börja vara där uppe i längre perioder och skriva. Jag längtar så.

För ett par år sedan deltog Åsa Larsson i SVT-programmet Författarna där olika författare med kopplingar till Tornedalen var med. Redan då fick hon förfrågan om hon ville göra ett program där hon återvänder hem till Tornedalen och i somras blev inspelningen äntligen av.
- Jag kände instinktivt att det här var något jag ville göra för mig själv och att det skulle fylla på min författar-kappsäck.

Under två veckor i somras spelades programmet in.
- Det var verkligen på riktigt. Teve-teamet följde med mig i hasorna och det fick bli som det blev. Jag bodde i en stuga utan el och vatten och teamet i skogen i ett tält. Vi badade bastu några gånger och jag tvättade mig i en iskall älv, jag skulle ju ändå stå framför kameran, säger Åsa med ett skratt.

Åsa Larsson har under sitt vuxna liv hela tiden hållit kontakten med Kiruna där hon växte upp men med Tornedalen har det av olika anledningar varit svårare.
- Nu fick jag chansen att återanknyta med människor och platser som hör ihop med mig, säger hon tacksamt.

Hon fortsätter:

- Jag blev så förvånad över hur litet området är som har präglat hela mitt författarskap och mig som människa. Rent geografiskt är det en liten bit av älvstranden, gården där min mamma växte upp och 50 meter in i skogen. Inte mer än så. Men det var hela min värld när jag var liten. Och vilken underbar värld. I den fanns allt ett barn behöver. Vi lekte oavbrutet och jag var ovillkorligt älskad av min mormor.

Under inspelningen fick hon även chansen att ta upp kontakten med sin tremänning, Maja Mella, som är engagerad i olika tornedalska frågor genom förbundet STR-T.
- Det är så coolt att ha henne som bollplank i de här frågorna, kanske särskilt när det gäller språket. Hur närmar man sig ett språk som man har förlorat?

Programmet som kommer sändas på SVT i december blir tre halvtimmar långt.
- Alla som kommer därifrån kommer att känna igen sig på något sätt. Släktfejder, språket, vårt behov av skogen och tystnaden. Våra livsberättelser hänger ju ihop. Och jag är så tacksam för alla som har medverkat i programmet. De har så generöst och öppet delat med sig. och pratat. 

Och hon kan inte nog påtala hur mycket hon älskar Tornedalen som kulturområde. Åsa Larsson hoppas inspirera flera att skapa.
- Det borde vara fler som skapar där uppe. Om inte vi själva berättar vår historia så gör någon annan det och det vill jag inte. Det får inte bli exotiserande, rasistiskt eller knasigt på något sätt.

Nu närmast väntar ett besök i Kiruna eftersom Åsa Larsson är ambassadör för Kiruna bokfestival, en festival som hon säger är unik på många sätt.
- Till exempel ordnar festivalen en Kulturdag, man ska inte bara ha friluftsdagar nämligen, och på Kulturdagen nås precis alla elever i den geografiskt stora kommunen av ett författarbesök. 

Efter festivalen väntar arbetet med att skriva klart den sista Pax-boken, nummer tio, och en fortsättning på Rebecka Martinsson. Det kommer Åsa Larsson att göra väl påfylld av den tornedalska kulturen.

MALIN A JUNKKA



 

Sidan uppdaterad 2022-04-04