Artiklar

Starka känslor och fina möten i nya Bastubaletten

Den här omgången av Bastubaletten ska tittarna få lära känna den tornedalska kvinnan och se Tornedalen i vårvinterskrud. 
- De ska få möta den starka och självständiga tornedalskvinnan, säger Gun Olofsson och Pia Hulkoff.
 

- Vi kommer inspirera och stärka många tornedalskvinnor där ute, säger Pia Hulkoff, en färgstark egenföretagare som bor och verkar i byn Korpikylä.

Att Bastubaletten med de tornedalska männen blev en tittarsuccé det vet vi. Men nu är det dags för kvinnorna i Tornedalen att träda fram. Det var i april som Justine Kirk från SVT åkte upp med filmteamet till Tornedalen för att under en intensiv vecka filma programmet. 
- Kvinnorna hade ju lite fördelar då de redan sett på teve hur det kunde bli. De hade full koll på vad de ville få fram och berätta. Det var i snö, is och hetta som programmet spelades in i, säger koreografen Justine Kirk.

Att det blev kvinnornas tur nu kändes som ett naturligt steg, dessutom var det många som skrivit till SVT och undrat när det blir kvinnornas tur.
- Och SVT ville ha en säsong till då programmet blev som populärt.

Gun Olofsson, boende i Pajala, som jobbar på en skola i Sattajärvi, är musiker i grunden. Att tacka ja till Bastubaletten har gett henne en rejäl kick som hon säger.
- Allt var underbart. Att få ta del av allas livshistorier och för mig var det väldigt starkt att få återuppta sången igen efter en tystnad på 7 år.

Gun Olofsson har ett förflutet som sångerska bland annat i bandet Sisaret som redan på 1970-talet sjöng på meänkieli och i bandet Jord. Men för sju år sedan fick hon problem med rösten och tvingades byta bana. Under våren förbättrades rösten och hon kunde sjunga igen, bland annat i programmet. Något som betydde mycket för henne.

Mötet med de tornedalska kvinnorna blev starkt för Justine.
- Det var fint att få ta del av gemenskapen och jag hade inga fördomar hur hon var, säger Justine som beskriver den tornedalska kvinnan i termer som "kompetent, klarar sig själv, vill ta hand om och vara behövd, tar ej lätt på något".

Frågan om var de får kraften att orka med allt och dessutom hålla det rent och snyggt runt om sig kom upp flera gånger.
- Det handlar väl om arvet, kulturen och att de "måstat" orka, säger Justine som är född och uppvuxen i Stockholm med en amerikansk pappa och en svensk pappa. Många känner nog igen henne från tiden då SVT hade programpresentatörer. Men i grunden har Justine alltid jobbat med dans och skådepeleri.

I dag är hon förutom koreograf för Bastubaletten även redaktör för sociala medier på SVT. Hennes koppling till Tornedalen, förutom programmet, är hennes man, Mattias Barsk, född i Tärnedö, som arbetar med just produktion av minoritetsprogram på SVT.
- Man kan säga att jag är baletten och han är bastun, skojar Justine.

Både Pia och Gun blir upprörda när de tänker på hur de fråntogs sitt modersmål.
- Det är det absolut värsta, säger Pia Hulkoff.

De talar om skammen med språket, att meänkieli inte var värt något.
- Jag minns när jag började sjunga med Sisaret och pappa tyckte det var så konstigt att vi skulle sjunga på meänkieli och inte på svenska, berättar Gun.

Både Gun och Pia prisar sina nyfunna vänner från Bastubaletten och även teve-teamet.
- De var så professionella och lugna. Vi vågade visa våra känslor och Justine lyfte fram allas personligheter. Hon är underbar, säger de båda.

I höst väntar inspelningar av scener hemma hos kvinnorna och i början av 2018 sänds programmet.
- Det är dags för tittarna att möta den tornedalska kvinna. Och precis som med bastun i Tornedalen börjar man med männen och sedan är det kvinnornas tur, säger Pia.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2021-02-10