Artiklar

Bajit ska stärka den judiska gemenskapen

Det är onsdag i det judiska kultur- och utbildningshuset Bajit (hem på hebreiska). Det sjuder av liv i huset. Föräldrar och mor/farföräldrar hämtar sina barn från skolan och förskolan. Vissa stannar till för en kopp kaffe i fiket. 

Programverksamheter pågår för fullt samtidigt som det är fullsatt i den stora samlingssalen, som rymmer 180 personer, där pågår ett panelsamtal om ”Jesus – en misslyckad judisk profet?

Ett halvt år har gått sedan Bajit, det största projektet det judiska Stockholm involverat sig i sedan bygget av Stockholms Stora synagoga 1870, öppnade i centrala Stockholm. Den pampiga invigningsfesten för judiska församlingens medlemmar och med inbjudna gäster från regeringen - kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunhke klippte av invigningsbandet – och från kommunstyrelsen samt intresserad allmänhet lockade över 1 200 personer.

Stiftelsen Judaica, som låtit bygga Bajit, har två ändamålsparagrafer; att främja Föreningen Hillel och judisk ungdomsverksamhet. På de cirka 6 500 kvadratmetrarna uppfyller huset stiftelsen Judaicas två syften genom att tillhandahålla toppmoderna lokaler för Hillelskolan (300 elever från årskurs ett till sex) och judisk ungdomsverksamhet.

I Bajit finns förutom Föreningen Hillel också Judiska Församlingens programverksamhet med konserter, föreläsningar, debatter, filmaftnar, det judisk-akademiska institutet Paideia med en snabbt växande folkhögskola, ett kafé beläget mitt i den stora ljusgården och som för närvarande drivas av ideella krafter, en koscherbutik samt en mängd olika judiska föreningar som på olika sätt skapar aktiviteter – jiddischträffar, Gaga-dans, feministisk filmklubb, bridge och mycket annat.
- Bajit ska stärka den judiska gemenskapen men ska också vara en kulturell arena som lockar till sig alla dem som är lockade av judisk kultur. Bajit ska som bäst fungera som ett judiskt all-aktivitetshus eller ett judiskt Folkets hus om man så vill, säger Fabian Arnheim, Bajits verksamhetschef.

Är då Bajit ett öppet hus i bemärkelsen öppet för allmänheten?

Ja, menar Fabian Arnheim. I princip alla program som produceras är öppna för alla. Programverksamheten annonseras främst via Bajits hemsida www.bajit.se och på Bajits Facebooksida.
- Det finns en konstant hotbild mot alla judiska institutioner i Sverige, inte minst mot ett ställe som Bajit där det finns förskola och skola. Vi tullar inte en millimeter på säkerheten, förutom säkerhetsslussar har vi ett skalskydd, men hur det ser ut vill jag inte gå in på. En annan säkerhetsåtgärd, exempelvis, är att vi kräver obligatorisk föranmälan till alla våra evenemang, poängterar Fabian Arnheim.

Bajit började projekteras för drygt tio år sedan. Initiativtagarna formulerade en vision - att visa betydelsen av det judiska livet för hela Stockholm, att medverka till att skapa en plats där utbildning och kultur kan samsas och att Bajit skulle bli en öppen plats för judar och icke-judar samt också ett hus som berikar Stockholm – som Stockholms kommun gav bygglov för.

Som så många andra stora byggprojekt har vägen från idé till verklighet varit skakig och slutnotan landade på cirka 300 miljoner. Bajit finansieras huvudsakligen genom intäkter från hyror. Ambitionen är också att fundraising samt bidragsintäkter ska stå för en större del av intäkterna. 

Bajit har varit öppet i drygt sex månader. Vad är det mest positiva med dessa månader respektive mest negativt/största svårigheten?

- Det mest positiva är allt beröm från besökarna och att så många fler både inom och utanför den judiska gruppen nu kan ta del av den judiska kulturen. De tuffaste utmaningarna har definitivt varit att tekniskt ”trimma in” Bajit, en uppgift som anstår Stiftelsen Judaica i egenskap av fastighetsägare, säger Fabian Arnheim.

När onsdagen går mot kväll kommer det en ny grupp utövare till Bajit, ivrigt studsande med basketbollar. En del av idrottsföreningen Makkabis herrar är på väg till skolans gymnastiksal för att träna basket. De håller på till 22.00 då huset stängs för att åter öppnas 07.00 nästa dag.

JOHN GRADOWSKI

 

Sidan uppdaterad 2017-04-10